Проектобюджетът на София за 2024 г. е публикуван за обществено

...
Проектобюджетът на София за 2024 г. е публикуван за обществено
Коментари Харесай

2 576 202 377 лева в проектобюджета на София за 2024 г.

Проектобюджетът на София за 2024 година е оповестен за публично разискване, оповестиха от Столична община. Бюджетът е в размер на 2 576 202 377 лева

От общата сума на проектобюджета 1 114 939 780 лева са държавно делегирани средства, обясниха от общината и допълниха, че могат да пренасочват и да вземат решение къде да се влагат средствата, които са за локална активност. От Столичната община подсетиха, че в държавния бюджет са планувани 100 млн. лева за вложения в цяла София, 50 млн. от които са за планове на районните администрации. По този метод средствата, които ще се влагат в София през 2024 година, ще са на рекордно високи стойности, акцентираха от общината.

„ За пръв път преди внасянето на столичния бюджет за публично разискване се разгласява цялостната му версия, тъй като желаеме да се организира пълноценно полемика с конкретика, в която всички заинтригувани страни да имат цялата информация, с цел да могат да оферират съдържателни промени “, съобщи кметът Васил Терзиев, представен от Столична община и добави, че поетият ангажимент за цялостна бистрота в ръководството ще продължи да се извършва.

Фокус на инвестициите 

Фокус на вложенията в града ще бъдат строителството и ремонтите на детски градини и учебни заведения, доизграждане на съществени пътни артерии и вътрешноквартални улици, озеленяване, планиране и създаване на многоетажни паркинги, изясни кметът и обърна внимание, че се дава приоритет на действия в региона на културата и спорта. Той акцентира, че са заделени и 5,3 млн. лв. за цивилен бюджет, чиито цели ще дефинират софиянци.

Приоритетите в бюджета са планувани на база задълбочено изследване, направено от сегашния управителен екип през 2023 година, за качеството на живот в София, показаха още от Столична община. 

Основни акценти в Бюджет 2024

Общо 594,676,366 лв. ще бъдат за вложения в строителство на нови и поправки на детски градини и учебни заведения, инфраструктура и вътрешноквартални улици и и възстановяване на изискванията в лечебни заведения и ДКЦ. В бюджета няма да се покачват налози, само че ще се увеличи събираемостта. Ще има повече благоприятни условия за интензивно присъединяване на жителите в ръководството. 5,3 млн. лева ще разпределят жителите на София по предпочитани за тях планове. Ще се отделят 10% повече за по-зелена София и 50% повече за стратегия „ Култура ”. Акцент в бюджета е и дигитализацията на услугите на Общината и стимулиране на новаторски планове. 

Капиталова стратегия

Капиталовата стратегия е на стойност 594,676,366 лв., от които 458,784,866 лични средства, като задачата е тя да бъде осъществена в цялост. Към тези вложения се прибавят финансираните от държавния бюджет 109 плана на стойност 100 млн. лева Средствата от европейски оперативни стратегии в тазгодишния бюджет са на ниски равнища и възлизат на 112,434,200 лева, което е в резултат на края на програмния интервал. Столичната община ще развива потенциала и плановата подготвеност на столицата, с цел да може по-активно да взе участие в обезпечаването на вложения за града, обясниха от общината. 

Инвестициите в бюджет 2024 в София са ориентирани в към транспортната инфраструктура и се слага мощен фокус върху учебни заведения и детски градини и цифровизация. Фокус на пътната инфраструктурна стратегия са доизграждане на съществени пътни артерии и нахлуване в кварталите с създаване на вътрешноквартални улици. Инвестициите в финансовата стратегия са за възстановяване на градската среда и условия за живот, повишение на сигурността на придвижване. Осигуряване на налична среда и достъп до услуги. Приоритетно средствата ще бъдат вложени е възстановяване на транспортната съгласуваност и инфраструктурата. Фокусът е свързаността на северните региони и възстановяване на тротоарната инфраструктура. В оповестената финансова стратегия може да намерите цялостен лист с плануваните плановете за 2024 г. 

Обществено разискване с гражданите 

В идващите месеци ще се сътвори особено място на уеб страницата на общината, в което всеки ще може да види по какъв начин и защо се харчат парите на София по наличен и понятен метод. Процесът по обществено разискване би трябвало да бъде въз основата на цялата информация, с цел да бъде оптимално потребен и ефикасен за всички.

Следвайки тази линия, Столична община провежда публичното разискване в комфортен за жителите час – 18:00 ч. на 25 януари, в Аулата на Софийски университет „ Св. Климент Охридски “, където да чуем и обсъдим всички хрумвания, които жителите и всички заинтригувани страни имат за възстановяване на бюджета.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР