Проектобюджетът на Европейския съюз в периода 2021 – 2027 г.

...
Проектобюджетът на Европейския съюз в периода 2021 – 2027 г.
Коментари Харесай

Какво ще последва за България от новия бюджет на ЕС

Проектобюджетът на Европейския съюз в интервала 2021 – 2027 година е 1 трилион и 279 милиарда евро, като Европейската комисия е изправена пред комплицираната задача да запълни „ дупката “ след брекзит – от 12 милиарда евро. Ще се свие финансирането за селско стопанство за сметка на защитата и помощта за трети страни.

В момента Германия, Франция, Англия и Италия, дават над 60% от парите за целия Европейски съюз. Това са по този начин наречените „ страни донори “, които получават по-малко, в сравнение с внасят в общия европейски бюджет.

 



Снимка: bTV

 

Това разрешава на по-бедните страни като България да получават достъп до доста повече евросредства, в сравнение с те самите способстват.

За година страната ни е получила пет пъти повече пари, в сравнение с е внесла.

 



Снимка: bTV

 

Земеделието е един от секторите, в които европейските дотации най-вероятно ще намалеят след брекзит, в това число и за България. Очакванията са за стесняване на парите за общата селскостопанска политика с 5%. Според Костадин Костадинов, който обработва 11 хиляди декара земя в Добруджа, в случай че дотацията бъде понижена още, от ден на ден стопани ще се откажат от огромните стопанства.

 



Снимка: bTV

 

Икономисти разясняват, че занапред би трябвало да стане ясно дали ще има по-малко пари единствено за огромните ферми или средствата ще се орежат по малко за всички.

„ Мисля, че земеделието е неизбежно с всеки идващ бюджет да има стесняване и това ще продължи “, сподели икономистът Георги Ангелов.

 



Снимка: bTV

 

България обаче може да компенсира с повече пари по линия на сигурността на външните граници, считат специалисти. При всички случаи обаче страната ни ще би трябвало да си подсигурява парите като отговори с промени и съблюдаване на законите.

 



Снимка: bTV

 

„ Може би това е вероятният компромис – опазване на парите, само че по-строг надзор по какъв начин се харчат и по какъв начин се вършат промените. Схемата „ пари против промени “ е потвърдена “, разяснява Ангелов.

Окончателното решение за парите на Европейския съюз след 2021 година в действителност ще бъде взето от идващия състав на еврокомисията след изборите следващата година

 

Бтв
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР