Проектите за градско развитие, които ще получат европейско финансиране чрез

...
Проектите за градско развитие, които ще получат европейско финансиране чрез
Коментари Харесай

Зам.-министър Деница Николова: Предвиждаме по-широко обществено обсъждане на бъдещите проекти за градско развитие

Проектите за градско развиване, които ще получат европейско финансиране посредством програмата за районно развиване в идващия програмен интервал, ще бъдат подлагани на по-широко публично разискване със заинтригуваните страни. По този метод целим да получим повече градивни решения и по-широка поддръжка. Това съобщи заместник-министърът на районното развиване и благоустройството и началник на Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие” Деница Николова при присъединяване си във студентска видеоконференция на тематика: „ Съвременни концепции за развиване на интелигентни градове ", проведена от Катедра „ Регионално развиване " на Университета за национално и международно стопанство.

Според зам.-министър Николова вложенията за превръщането на градовете ни в интелигентни центрове би трябвало да са съсредоточени върху необятно дебатирани планови хрумвания, които плануват бъдещето развиване. „ Интелигентните решения за развиване на градовете или на която и да е област в икономическия и обществен живот идват най-много от младежите, които не са обременени с предишното и са отвън рамките на общоприетото мислене. Ето за какво осъществяването на районната и градска политика в бъдеще, обвързвана с внедряване на интелигенти решения, би трябвало да въвлича повече заинтригувани страни, уточни Деница Николова.

В момента развиването на „ умните градове " се свързва главно с създаване на резистентен градски превоз, екологична градска среда и ефикасна градска инфраструктура, които способстват за по-висок стандарт на живот и по-качествени обществени и стопански услуги. „ Приоритетите ни в районната политика са доста тясно свързани с градското развиване, тъй като все по-голям брой от популацията се концентрира в градовете ", уточни още Николова. Според формалната статистиката към 70% от популацията на Европейски Съюз е съсредоточено в градовете, а наклонността планува този % да бъде доближат и в международен мащаб. „ Това крие и своите опасности, тъй като с повишаване на урбанизацията ще срещаме и провокации като несъразмерна приложимост на запаси, претрупан трафик, обществени неравенства, обезпечаване на налична и качествена жилищна среда. Ние би трябвало да отговорим съответно със съответните политики и финансови запаси, които дават решение на тези проблеми ", означи пред участниците Николова.

По думите й ефикасното въвеждане на концепциите за развиване на интелигентни градове има капацитета да реши наболелите проблеми на околната среда, стопанската система, превоза и инфраструктурата. Ще се предизвикват планове, които оферират съвременни и новаторски решения и в които администрация, бизнес и гражданско общество работят в екип. Важно е плановете за интелигентни градове да включват проекти за обезпечаване на бистрота и досегаемост на жителите, като това може да стане още веднъж посредством потреблението на модерните технологии - портали за данни или мобилни приложения, тъй че жителите да са наясно с новите благоприятни условия.

Николова сподели още, че изключителното състояние в страната е повлияло позитивно върху въвеждането на електронното ръководство. „ За няколко седмици преодоляхме неща, които в предишното се преодоляваха с години. Затова приветстваме всички начинания, които могат да допринесат за интелигентно ръководство на нашите градове, като повече цифрови благоприятни условия ", сподели още тя.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР