Проектът за въвеждане на зелена зона в жк Гоце Делчев“

...
Проектът за въвеждане на зелена зона в жк Гоце Делчев“
Коментари Харесай

Кметът на Триадица Димитър Божилов: Зелената зона внася ред в хаоса с паркирането

Проектът за въвеждане на зелена зона в жк „ Гоце Делчев “ планува увеличение на броя на регламентираните паркоместа, което значи повече места, където хората ще могат да паркират умерено, без да се тормозят, че ще бъдат санкционирани или че ще ги вдигне паяк. По този метод ще имат по-голям комфорт и повече успокоение на ежедневна база. Това сподели в изявление за БГНЕС кметът на столичния регион „ Триадица “ Димитър Божилов.


С районния кмет беседваме във връзка плануваното от него публично разискване, което ще се организира на 16 януари, на което ще бъде показан планът за въвеждането на зелена зона сред бул. „ България “, бул. „ Гоце Делчев “, бул. „ П.Ю. Тодоров “, Перловската река (вкл. бл. 261) и бул. „ Тодор Каблешков “.


Според Божилов публичните настройки за въвеждането на платено паркиране в квартала са по-скоро позитивни. „ На ежедневна база споделям с жители в целия регион, в това число и в „ Гоце Делчев “, и знам техните публични упования “, сподели той.

Кметът на регион „ Триадица “ акцентира, че е създаден и механизъм, по който към 30% от постъпленията от съответната подзона се влагат назад в пътна инфраструктура и паркоместа, в тази ситуация в жк „ Гоце Делчев “. Освен това, по думите му, с една винетка човек ще може да паркира на всички места в квартала.

„ Зад нас виждате един христоматиен образец за нерегламентирани паркоместа “, уточни Божилов така наречен кална точка и изясни, че това е било зелена повърхност, колите минават през тротоара и паркират в калта. Той акцентира, че сигурно на никой не му е прелестно да си отвори вратата на колата и да стъпи в тиня.


Ако планът срещне поддръжка, тези „ кални точки “ ще бъдат облагородени. „ Ще се създадат по този начин, че да може да се паркира – както е безусловно на 20 метра отсам, и тези места също ще бъдат включени в зоната за платено паркиране “, изясни районният кмет.

Божилов означи, че на всички места, където е въведен този режим, се постиган няколко резултата. „ На първо място, малко ред се внася в хаоса с паркирането. Местата за паркиране в никакъв случай не стигат, без значение дали е платена, или не е платена зоната. Разликата е там, че в местата с платено паркиране колите са по-малко, тъй като преди всичко по-малко посетители на квартала паркират, към този момент употребяват градски превоз. На последващо място, семействата, които са с три и повече автомобила, които са много по-малко от останалите семейства с един автомобил или с две коли, надлежно реалокират множеството коли на други места “, сподели още той и добави, че резултатът, който се реализира е, че има повече места за хората, които имат една или две коли.

Абонаментът за зелена зона за една година е 100 лева, или по 8,33 лева на месец. „ Всички знаем какви са цените на питателните артикули и на някои други консумативи, които минават категорията на първокласните артикули – имам предвид алкохол, цигари. Даваме си сметка, че 8 лева в действителност е надменно дребна сума “, добави районният кмет.

Твърденията на част от жителите в жк „ Гоце Делчев “, които са срещу платеното паркиране, че даже и да има зелена зона, отново ще обикалят по 15 – 20 мин. в търсене на паркомясто, Божилов назова „ едно разбиране, което придобива гражданственост най-вече в обществените мрежи “.

Самият той показа, че е консуматор на тази услуга и увери, че не му се е налагало да паркира на повече от една или две минути от вкъщи си в столичния кв. „ Иван Вазов “. „ Да, не мога да паркирам под прозореца си, само че паркирам на регламентирано място, където не разпространявам тиня и постоянно има места, без значение дали е вечер, дали е заран “, съобщи кметът на регион „ Триадица “.

Божилов разяснява, че Южният парк, намиращ се до кв. Иван Вазов “, е локация, която генерира много трафик, изключително в почивните дни. „ Ще предложа зелена зона да важи и за неделя, тъй като това е един от почивните дни, в които нормално хората идват в парка или пък обикалят с колите си. Би било добре ползвателите на зелена зона да могат да имат тази услуга и в почивните дни в целокупност, освен в събота “, разгласи той, като посочи, че разисква въпроса и с част от общинските съветници в Столичния общински съвет.

Районният кмет разясни, че част от средствата, които ще бъдат събрани от абонамента, се влагат в обществената инфраструктура, което значи, че те отиват за ремонт на паркоместа и даде образец още веднъж с кв. „ Иван Вазов “, където се ремонтираха налични паркинги или се обособиха нови паркоместа.

„ Това е нещо много значително за целия развой – той е динамичен, не е неподвижен. Ние сега предлагаме една скица, в която се плануват места на линеен вид, не са разграфени на квадратчета. Тези места, обаче, се уголемяват. В кв. „ Иван Вазов “ започнахме от 900 места, станаха 1200, сега са към 1500, което значи, че те не са бетонирани, не стоят на една численост, а за няма и три години са се нараснал с 200 бройки “, добави Божилов и добави, че същото ще се случи и в жк „ Гоце Делчев “.

Районният кмет означи, че местата за паркиране в никакъв случай няма да стигат, както и че няма град в Европа, който да обезпечи места за всички коли на всички хора. „ Сигурното е едно, че броят на регламентираните паркоместа ще е повече, в сравнение с в този момент, и че колите ще са по-малко, в сравнение с в този момент. От това по-голяма гаранция за това човек да има повече благоприятни условия за паркиране, аз най-малко не мога да намеря “, заключи той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР