Проектът за разширение на подземното газово хранилище в Чирен ще

...
Проектът за разширение на подземното газово хранилище в Чирен ще
Коментари Харесай

ЕК финансира безвъзмездно газовото хранилището в Чирен

Проектът за уголемение на подземното газово вместилище в Чирен ще бъде финансиран безплатно със 78 млн. евро. Той е един от утвърдените пет енергийни плана и единственият от региона на природния газ, за които Европейската комисия разгласи, че е реализирано единодушие измежду страните членки за финансиране по Механизма за свързване на Европа (CEF).

Европейска комисия отбелязва значимостта на плана за сигурността на доставките в района на Югоизточна Европа, както и приноса му за прехода към чиста сила.

Допустими за финансиране по CEF са единствено планове, които са избрани от Европейска комисия за планове от общ интерес (PCI). Разширението на ПГХ „ Чирен “ непроменяемо е включван във всички PCI описи от 2017 година насам.

Проектът планува увеличение на размера на дейния газ и на дневния потенциал на нагнетяване и рандеман. Увеличаването потенциала на хранилището ще насърчи търговията с природен газ и ще усъвършенства пазарната интеграция в Югоизточна Европа посредством стимулиране на конкуренцията и възстановяване на ликвидността на газовите пазари в района.

Според изпълнителния шеф на „ Булгартрансгаз “ ЕАД Владимир Малинов съществуването на задоволителен потенциал за предпазване в района е от основно значение за различните снабдители на природен газ, изключително за тези на полутечен природен газ, защото обезпечава опция за еластичност при ръководството на доставките.

Снимка: БГНЕС
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР