Проектът се реализира чрез иновативна Narrowband IoT технологияМонтана ще е

...
Проектът се реализира чрез иновативна Narrowband IoT технологияМонтана ще е
Коментари Харесай

Монтана въвежда интелигентно сметосъбиране

Проектът се осъществя посредством новаторска Narrowband IoT технология

„ Монтана ще е първата община у нас с толкоз новаторска система за мониторинг и разбор на сметосъбирането и сметоизвозването ”, сподели кметът Златко Живков (вдясно) – фотография: A1

Система за интелигентно сметосъбиране с аналитични функционалности ще внедри телеком операторът А1 в Монтана, стана ясно през днешния ден при сключване на контракта сред компанията и общината.

Проектът е първият в страната, осъществен по технология „ Narrowband Internet of Things (NB-IoT), която свързва необятна гама от устройства, машини и услуги благодарение на клетъчни мрежи.

Услугата за мъдро ръководство на боклуци е подобаваща за общини и сметосъбиращи компании. С помощта на сензори тя автоматизирано разпознава степента на запълване на контейнерите за боклук и количеството боклуци, което се извозва.

Системата предлага автоматизирани калкулации на маршрут и навигация, основани на разбор на информация, както и доклад за сметосъбиране до клиентите. Използването ѝ икономисва времеви запас, а във финансов аспект може да понижи с до 70% разноските за сметосъбиране.

Освен това системата носи изгоди и за жителите, като осведоми сметоизвозващите компании при положение на запълване на резервоар преди плануваното изхвърляне и сигнализира при положение на пожар.

Системата предлага автоматизирани калкулации на маршрут и навигация, основани на разбор на информация, както и доклад за сметосъбиране до клиентите (снимка: А1)

„ Монтана ще е първата община у нас с толкоз новаторска система за мониторинг и разбор на сметосъбирането и сметоизвозването. Решението ще докара както до оптимизация на разноските за тези действия, по този начин и до заслужено систематизиране на такса боклук за жителите и компаниите, работещи на територията на общината ”, сподели кметът на Община Монтана Златко Живков. „ Това ще стане чрез статистически логаритми, приложени върху събраните данни от „ умните ” кофи и подобаващи модели за разбор на тези данни ”, добави той.

Миналата година А1 показва в Монтана и други благоприятни условия на Narrowband IoT, измежду които решения зa ĸoнтpoл нa въздyxa, интелигентно осветяване и мъдро паркиране.

„ А1 към този момент има няколко пилотни плана за интелигентен град и сме подготвени да внедрим решения, основани на Narrowband-IoT мрежа с национално покритие. Основните преимущества на технологията са свързани с по-ниски разноски за устройствата, по-добро покритие, по-дълъг живот на батериите, усъвършенстван транспорт на данни, висока сигурност на връзката ”, разяснява Иван Иванов, старши шеф „ Корпоративни продажби ” в А1 България.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР