Проектът OneCoin се сочи от анализатори като една от най-големите

...
Коментари Харесай

Нови разкрития за „изчезналата криптокралица“


Проектът OneCoin се сочи от анализатори като една от най-големите измами, осъществявани в миналото (снимка: CC0 Public Domain)

Ружа Игнатова, известна още като „ изчезналата криптокралица “, е получила полицейска информация за следствия по отношение на нейната машинация с криптовалута на стойност 4 милиарда $, преди да изчезне. 42-годишната българка се търси за хипотетичното ѝ присъединяване в огромната машинация с криптовалута, известна като OneCoin.

Файлове от срещи на Европол демонстрират, че търсената от ФБР „ предприемачка “ е знаела за опитите да бъде задържана месеци преди да изчезне. Полицейските документи бяха предадени от Франк Шнайдер, апетитен като някогашен разузнавач и приближен консултант на Игнатова.

Шнайдер споделя, че документите са му дадени на USB памет от самата криптокралица. Според неговите изказвания, метаданните на файловете допускат, че тя е получила информацията „ посредством личните си контакти “ в България. Самият Шнайдер чака изгонване в Съединени американски щати за хипотетичната си роля в измамата с OneCoin.

Игнатова изчезна на 25 октомври 2017 година, откакто беше известена за ускоряването на полицейските следствия на нейната криптовалута OneCoin. През юни 2022 година тя беше добавена към листата с 10 най-издирвани персони на ФБР.
още по темата
Според новите оповестени документи, на 15 март 2017 година в Хага е извършена среща на Европол под кодовото име „ Операция Сателит “. На срещата са участвали ФБР, Министерството на правораздаването на Съединени американски щати и окръжният прокурор на Ню Йорк, висши правоприлагащи чиновници от Англия, Германия, Холандия, Дубай и България.

В документите се приказва за „ почитан конфиденциален осведомител “. ФБР не разяснява документите на Европол, само че специфичен сътрудник Пол Робъртс уточни: „ Имаше следствия по целия свят против нея и против OneCoin като цяло, за доста от които тя беше научила с помощта на дейностите на правоприлагащите органи в други страни “.

Шнайдер твърди пред BBC, че до момента не е виждал документите. „ Когато българите са взели участие в избрани срещи на Европол, [на Игнатова] са ѝ били нужни единствено часове, с цел да получи цялостен обзор и протокола какво е казано на тези срещи “, твърди той. „ Мога единствено да заключа, че [информацията] идва от кръговете, в които [Игнатова] е била, и връзките, които е имала посредством разнообразни авторитетни персони “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР