Проектът на Столична община през февруари да оформи първата зона

...
Проектът на Столична община през февруари да оформи първата зона
Коментари Харесай

Спаси София: Общината ще провали проекта за Зона 30

Проектът на Столична община през февруари да оформи първата зона с понижена скорост на придвижване на колите до 30 км/час в част от центъра на София към този момент провокира реакции и мнения. Инициативата за пътна безопасност  ще започва в карето сред булевардите " Пенчо Славейков ", " Прага ", " Скобелев ", " Витоша ". За по-нататък във времето е квалифициран план за идната зона, която ще е сред бул. " Христо Ботев ", ул. " Алабин ", бул. " Патриарх Евтимий " и ул. " Ангел Кънчев ". Булевардите няма да са част от зоната за по-ниска скорост, която ще обгръща дребните улици, заключени сред тях. " Зона 30 " ще бъде въведена с слагане на съответните пътни знаци, бележещи началото и края на зоната.

Според гражданската организация „ Спаси София “ зона за успокоено придвижване на коли не може да се сътвори единствено с слагането на пътни знаци, като е належащо да се преработи и съответната улична инфраструктура. „ Искахме да стане добре, а се получи както постоянно...София вкарва Зона 30, само че по изцяло неправилен метод и колкото се да отбие номера. Вместо да подобрят инфраструктурата, като ремонтират улиците и тротоарите, ръководещите вкарват Зона 30 единствено с слагането на знаци. Така няма да се усъвършенства пътната сигурност и комфорта за участниците в придвижването, само че пък ще бъдат усвоени едни пари.  За да реализира задачите си всяка Зона 30 наложително би трябвало да включва съставни елементи като: изнесени тротоари, повдигнати кръстовища, уширения за контейнери и нови дървета, паркиране, ситуирано на разнообразни страни на улицата, велосипедни ленти... Но вместо това, просто ще бъдат набучени още знаци.Ние сме срещу работа на парче и въвеждането на Зона 30 по този бутафорен метод. Тя не е самоцел, а би трябвало да реализира съответни резултати и да докара до чувствителни усъвършенствания. Резултатите от зона без инфраструктурни усъвършенствания ще са нулеви, с изключение на за усвояващите парите. Зам.-кметът по превоз Кристиан Кръстев няма опрощение, в случай че и този път, след 6 години разработка, побългари и тази потвърдила се международна процедура!| “, разясниха от „ Спаси София “.

Множество сходни оценки и апели да не се проваля концепцията за въвеждане на Зона 30 в центъра на София може да се прочетат и във обществените мрежи. Пожеланията са Столична община да оформи зоната за успокоено придвижване по този начин, както това е направено в други градове на Европа.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР