Проектът на Софияплан“ е инструмент за градоустройствена регулация. Целта му

...
Проектът на Софияплан“ е инструмент за градоустройствена регулация. Целта му
Коментари Харесай

Емил Христов: Визуалните коридори биха запазили видимостта към значими за София обекти


Проектът на „ Софияплан “ е инструмент за градоустройствена регулация. Целта му е да отбрани значими гледки, силуети, емблематични здания, естествени забележителности и така нататък Това е предпазен механизъм за опазване на градската среда, история и еднаквост, да се подчертаят присъщи за обитаемото място черти.

Разясненията даде пред Радио София урбанистът Емил Христов от „ Софияплан “ . Специалистите от общинското дружество надграждат своя разработка и се пробват да дадат посочат скъпите гледки за столицата . Обикновено те са свързани с Витоша. На базата на комплекс от критерии към този момент са избрани емблематични здания , към които в самия град би трябвало да има и да се запазят образни коридори. Сред тези обекти са „ Света Неделя “, джамията, някогашният Партиен дом, храмът „ Св. Ал. Невски “.

Понеже досега няма въведени регулации за тези неща, има точки, от които дадени обекти или пейзажи към този момент не се виждат, добави Емил Христов.

Той даде образец с уплътнения „ Манастирски ливади - запад “ – квартал, който е покрай Витоша, само че от който може и да не се вижда близката планина.
С урбаниста беседва Мария Бояджиева.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР