Проектът на ГЕРБ за Конституция е писан от експерти, които

...
Проектът на ГЕРБ за Конституция е писан от експерти, които
Коментари Харесай

Всяка една дума в Конституцията тежи много


Проектът на ГЕРБ за Конституция е писан от специалисти, които не са конституционалисти и в него има подобен вид неточности, в които се вижда, че не се познават съществени положения на конституционното право. Недоволството към несъмнено ръководство не е фактор, който да предопределя напълно нова Конституция. Това кометира пред БиТиВи докторът по конституционно право Симона Велева.

Според нея отпадането на преамбюла в новия вид на ГЕРБ е обезпокоителен факт. Сегашната Конституция имаше увод, определящ страната ни като демократична, правова и обществена. Такъв към този момент няма да има съгласно предложенията. Преамбюлът е значим, тъй като всеки един план би трябвало да има главните постулати, въз основата, на които ще бъде признат. ова, че България е демократична, обществена и правова страна не са пожелателни характерности. Всяка една дума в Конституцията тежи доста, акцентира доктор Велева. И изясни, че не е инцидентно събитието, че главните права са постоянно при започване на Конституцията. В новите текстове обаче главите са разместени.

Посланието не е позитивно, тъй като демонстрира пренебрежение към правата, въпреки че те в своята същност не са изменени, добави тя. Сред предложенията попада и правото на съдии и прокурори да имат законодателна самодейност.

България е парламентарна република, в което държавното управление ръководи с поддръжката на Народното събрание. При прокурорите и съдиите, които са на експертен принцип, това те да могат да дефинират политиката на страната в областта на медиите, опазването на здравето и образованието е въпрос, който автоматизирано анулира независимостта им. По този метод се нарушава разделянето на управляващите. Никъде по света не съм виждала съдът да има право на законодателна самодейност, акцентира тя.

Според нея прокуратурата няма място в политиката.

По думите ѝ фигурата на президента като обединител на нацията и като еднообразно далечен от всички управляващи е такава, че той би трябвало да бъде съдия и да участва правилото „ властта да възпира властта “. Това при президента се случва през налагането на несъгласие.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР