Проектът на Елит Проджектс Мениджмънт представя поредица от концерти с

...
Проектът на Елит Проджектс Мениджмънт представя поредица от концерти с
Коментари Харесай

Нова музикална сцена изкушава с камерна музика извън фестивалния сезон

Проектът на " Елит Проджектс Мениджмънт " показва поредност от концерти с присъединяване на одобрени и млади реализатори, оповестяват уредниците .

Първият за годината концерт е на 31 януари в Градската художествена изложба на Варна. Песенният цикъл на Шуберт “Зимен път " по стихове на Вилхелм Мюлер ще бъде изпълнен премиерно за морската столица от баса Ивайло Джуров и пианистката Деница Петрова.

“Нова музикална сцена " се реализира с поддръжката на Национален фонд “Култура ".

Варненската аудитория, която има високи критерии за оценка на симфоничната и камерна музика поради дългогодишния си контакт с високи мостри по време на фестивалния сезон, в този момент получава опция да се допре до стойностни камерни събития и отвън лятото. Това е замисълът на уредниците на “Нова музикална сцена " от организация “Елит Проджектс Мениджмънт ", които имат благородната упоритост да създадат целогодишно общуването с камерното музикално изкуство.

Проектът включва 9 стратегии, показани в 16 концерта с фокус върху камерната вокална и инструментална музика.  “Искаме да дадем духовна храна на меломаните в срещите с този вид музициране през цялата година – споделя шефът на организацията Мария Кондова. – Освен във Варна концерти от “Нова музикална сцена " ще доближат и до публиките в още пет български града с обичаи в класическата музика – Русе, Стара Загора, Шумен, Добрич и Велико Търново.

За нас е доста удовлетворяващо партньорството ни с три от най-големите музикални конгреси в България – ММФ “Варненско лято ", Международният фестивал “Мартенски музикални дни " и Фестивалът на оперното и балетно изкуство в Стара Загора.

Приоритет за нас беше в афиша на съвсем всеки концерт да включим и българска творба. Българското музикално творчество е измежду акцентите на нашата самодейност, в този момент ние продължаваме още по-активно в тази посока, като още веднъж продуцираме основаването на ново произведение от български създател.

Така ще имаме удоволствието да създадем международна премиера на Соната за тромпет и пиано на младия, само че одобрен български композитор Мартин Георгиев, който е адмириран и като диригент в “Ковънт Гардън " в Лондон. За нас е доста значимо да предоставяме сцена на бъдещите огромни звезди на България и по тази причина паралелно с одобрените имена ангажираме и млади успяващи актьори, към този момент оценени и у нас, и на европейския музикален подиум. "

Проектът започва през есента на предходната година с рецитала на надарената цигуларката Йоанна Русева и младата френска звезда – пианиста Гийом Венсан през септември и с концерта на “UnTraditional Trio " – Христина Белева, гъдулка, Димитър Горчаков, пиано, Василена Серафимова, маримба, през октомври, гостували във Варна и Добрич.

Първото събитие от “Нова музикална сцена " за тази година е на 31 януари в Градската художествена изложба на Варна. Песенният цикъл на Шуберт “Зимен път "  по стихове на Вилхелм Мюлер ще бъде изпълнен премиерно за морската столица от приетия тълковник на вокална камерна музика баса Ивайло Джуров и пианистката Деница Петрова. 

https://www.facebook.com/events/831323467939779

През годината публиката ще бъдат показани концертни стратегии с присъединяване на уважавания кларинетист Росен Идеалов, на варненеца Мирослав Петков, който е първи тромпет на влиятелния Симфоничен оркестър на Концертгебау, Амстердам, на две от най-изявените млади имена на българската клавирна школа – Виктория Василенко и Надежда Цанова, на виолончелиста Атанас Кръстев.

Ще посрещнем във Варна и цигуларката Лия Петрова, която прави впечатляваща кариера на европейския подуим. Ще гостува и струнен квартет “Фрош " – елитната камерна групировка, която се е наложила като пример за изпълнителско майсторство от висок клас.

С отношение към многочислените фенове на джаза във Варна “Нова музикална сцена " показва за първи път в България албума  “Фламенко трибют на Пат Матини "  на Сантяго Лара квартет от Испания. Ще бъдат изпълнени истински аранжименти с детайли на достоверно фламенко на музиката на една от живите митове в международния джаз – китариста Пат Матини. На подиума ще излезе и звездата на актуалната фламенко сцена Мерседес Руиз. Ефектният музикално-танцов театър ще бъде на 23 април в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. Спектакълът ще гостува във Велико Търново на 24 април.

Своеобразна кулминационна точка на “Нова музикална сцена " е интердисциплинарния план “Владигеров, Райнхард и театърът ", който ще бъде показан в три концерта през октомври и ноември – на 3 октомври в границите на ММФ “Варненско лято ", на 5 октомври в Шумен, родния град на композитора, и на 27 ноември в Стара Загора в програмата на Фестивала на оперното и балетно изкуство. Ще бъдат изпълнени песни и инструментални пиеси от Панчо Владигеров, основани в интервала 1920 – 1932 г. за театралните постановки на именития режисьор Макс Райнхард в Дойчес спектакъл – Берлин. Проектът е отдаден на 150-годишнината от рождението на Райнхард и ще бъде съпроводен от галерия “Райнхард – Владигеров. Взаимовлияния и проекции ". Специална роля в този план има композиторът Милко Коларов, възпитаник и отдаден откривател на творчеството на Владигеров, който е селектирал програмата и ще застане на диригентския пулт пред оркестър “Симфониета " – Варна.

 Проектът има и учебен модул, който е добре признат от възпитаници от елитни междинни учебни заведения. След триумфа през октомври на майсторския клас на перкусионистката Василена Серафимова с възпитаници от специалността “Ударни принадлежности " на НУИ “Добри Христов " във Варна, на 31 януари, ще последва среща с възпитаници от паралелки с интензивно проучване на немски език от ГПЧЕ “Йоан Екзарх " – Варна с Ивайло Джуров. Изпълнителят и преводач на песенния цикъл “Зимен път " ще приказва пред тях за синтеза сред лирика и музика в творчеството на Вилхелм Мюлер и Франц Шуберт и провокациите, с които се сблъсква преводът на лирика.

Проектът “Нова музикална сцена " се осъществя от " Елит Проджектс Мениджмънт " с финансовата поддръжка на Национален фонд “Култура " (https://ncf.bg) по “Програма за възобновяване и развиване на частни културни организации "  и с партньорството на Община Варна, Община Русе, Община Велико Търново, Община Шумен, Община Добрич, Община Стара Загора, Държавна опера Стара Загора, Къща-музей “Панчо Владигеров " – София, НУИ “Добри Христов " Варна, ГПЧЕ “Йоан Екзарх " – Варна. Медийни сътрудници са Българска национална телевизия – Варна, БНР – Радио Варна, Impressio.bg, Moreto.net, ArtVarna.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР