Проектът на бюджета за 2024 г. създава предпоставки за дисбаланси

...
Проектът на бюджета за 2024 г. създава предпоставки за дисбаланси
Коментари Харесай

Управителят на БНБ критикува бюджета на Асен Василев: Липсват буфери, дефицитът е прекалено голям

Проектът на бюджета за 2024 година основава предпоставки за несъответствия в стопанската система, разгласи по време на съвещанието на бюджетната комисия в Народното събрание шефът на Българска народна банка Димитър Радев. Комисията преглежда държавния бюджет и бюджетите на здравната каса и публичното обезпечаване.

По думите му, по този начин заложения недостиг е прекомерно огромен. В най-хубавия вид той би трябвало да бъде в границите на 1% през идната година и нулев до три години, счита той.

“Не е реалистично да го реализираме, наясно съм. Това което е реалистично обаче, е че би трябвало да бъде заложен явен тренд да се понижи дефицитът в тригодишната прогноза - нещо, което ние не виждаме ”, изясни Радев, представен от Българска национална телевизия.

По думите му, точно поради прекомерно високите разноски по отношение на приходите в бюджета инфлацията има причина да пораства, вместо да понижава. Така се получава разминаване сред провежданата политика от Българска народна банка във връзка с парите и тази на министерството на финансите във връзка с бюджета.

Управителят на Българска народна банка обърна внимание също, че заложеният фискален запас не дава отговор на нормативните условия. Минималният му размер остава 4.5 милиарда лв., колкото е сега, само че това е ограничаване единствено до размера на т.нар " Сребърен фонд ". Трябва да има повече пари в него, уточни Радев.

Друга рецензия на Димитър Радев е, че няма нужните буфери в бюджета за плануваните разноски. Той предложи 10-процентен буфер, който - в случай че не се осъществят рисковете за задействането му, да бъде разходван през последното тримесечие на 2024 г. 

Все отново шефът на Българска народна банка означи и две позитивни неща свързани с план-сметката. Първо, той е препоръчан и се чака да бъде признат до края на годината, което ще възстановява бюджетната процедура и второ - има заложени ясни цели, само че към момента има минус по метода, по който те ще бъдат реализирани.

Разходите, заложени в проектозакона за 2024, са с 6,2 милиарда лв. повече от приходите. Недостигът ще се финансира със заеми, като оптималният размер на дълга, който страната може да поеме е до 10 милиарда лв..

Бюджетът е направен при прогноза за 4,8% средногодишна инфлация и 3,2% растеж на стопанската система.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР