Проектът на бюджет за 2023 г. е илюзорен, защото до

...
Проектът на бюджет за 2023 г. е илюзорен, защото до
Коментари Харесай

Пари от ЕС срещу пазарни цени на тока за бита

Проектът на бюджет за 2023 година е измамлив, тъй като до края на годината няма за получим втория транш на парите от Европейски Съюз по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ). Това съобщи депутатът от Има Такъв Народ Гроздан Караджов при разискване на бюджета в Народното събрание.

Едно от изискванията за приемане на парите е излизането на семействата на свободния пазар на ток, изясни Гроздан Караджов.

За да получим парите от Европейски Съюз е належащо да бъдат признати промени в Закона за енергетиката. Пълната либерализация на пазара на ток би трябвало да влезе в действие от края на 2025 година, разяснява министърът на финансите Асен Василев.

Но съгласно ПВУ излизането на семействата на свободния пазар на ток би трябвало да стане на два стадия. Още в този момент би трябвало да бъде прекъснато определянето от ЕКВР на енергийни квоти за доставка на ток на контролиран пазар. Това е първа стъпка към либерализация на пазара на ток за бита. А крайният резултат ще бъде голямо покачване на сметките за ток за семействата.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР