Проектът, който стои пред вас, си поставя за цел да

...
Проектът, който стои пред вас, си поставя за цел да
Коментари Харесай

Христо Иванов: Трябва да решим проблема за прокуратурата

Проектът, който стои пред вас, си слага за цел да реши следните въпроси – да реализираме европейския стандарт на самостоятелност на съда. Свързано с това ние би трябвало да решим казуса за прокуратурата, за това да имаме деполитизирана, самостоятелна, отчетна демократично и ефикасна прокуратура, държавно обвиняване. Това съобщи Христо Иванов от „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ), като представител на вносителите на предложенията за промени в Конституцията, които през днешния ден Народното събрание преглежда на първо четене.

Не, няма война против прокуратурата и прокурорите, има грижа за това държавното обвиняване да заеме своята подобаваща роля и да извършва своята функционалност от обществено-политическа значителност за това България да има правда и чувство за правда, съобщи Иванов. 

Независимост на съда по европейски стандарт, ефикасна и отчетна прокуратура - това са фундаменталните ни задания, както и намиране на вярното решение при разглеждане на модела на служебните кабинети, тъй че да не разрешаваме възникването на сходни президентски режими на ръководство на страната, заключи той. 

Имаме съответни текстове, които са покана за спор и желая да благодаря на комисията по конституционни въпроси за извършените полемики, сподели Иванов . Надявам се, откакто през днешния ден мине прагът на първото четене и Народното събрание се ангажира, че Конституцията в действителност ще бъде изменена в тези направления, ще стартира работа по уточняване на текстове, добави той. 

Няма текстове, които самоцелно ще бъдат налагани, всички доброжелателни, градивни рецензии би трябвало да бъдат чути и ще бъдат чути, съобщи Христо Иванов. Започнаха общи мнения и мнения, които се допълват и имат общи тематики сред организациите на съдиите и прокурорите, означи той. По думите му това към този момент е извънредно добър знак, че промяната стартира да намира верния път, тъй като стартират да виждат обединяване на професионалната общественост към тези и към позиции. Той заявява, че ще се отнесат с изключително почитание към подобен вид мнения.   

Иванов разяснява, че промяната стартира с смяната в Конституцията, само че тя не може да приключи с нея. След измененията в Конституцията, които ще дадат огромната рамка, ще би трябвало да се промени устройственият закон на правосъдната власт, по-късно ще бъдат определени новите сформира на органи на правосъдната власт и дружно с тях ще последва работа по процесуалните закони, най-много по Наказателно-процесуалния кодекс, уточни той.  

Прокуратурата занапред ще би трябвало да построява своя вътрешен учредителен модел и тук доста деликатно ще чуем всички гласове във връзка с статута на основния прокурор, във връзка с апела да се намерения някаква роля на тази фигура във връзка с стандартите в прокуратурата, сподели Иванов и добави, че би трябвало доста деликатно да се откри този баланс.

Според Христо Иванов като дефинират политическите цели на измененията в Конституцията, би трябвало да изходят от една антична поговорка, че правораздаването е основа на държавността. Когато в сърцевината на промените, които предлагаме, стоят въпросите, свързани със статута на съда и органите на правосъдната власт, това е, тъй като ние би трябвало да приключим консолидацията на българския суверенитет и стабилизацията на парламентарната народна власт в България, съобщи той. 

Иванов означи, че до неотдавна страната ни е била обект на три инструмента за мониторинг на правовия ред в страната и това е безусловно невиждано в Европейски Съюз. Фактически нашите най-близки сътрудници в Европейски Съюз и в Съвета на Европа не престават да изричат угриженост и рекомендации по отношение на положението на правораздаването и върховенството на правото в България, разяснява той. Нещо повече, България е страната с най-вече наказания, наложени по " Магнитски ", уточни Иванов. Когато в една страна няма доверие, вътрешно и външно, във опцията ѝ да постанова закона и да въздава без значение и дейно правораздаване, това " се изражда " в непрекъснати политически рецесии и неустойчивост, разяснява той. По думите му българската политическа система е преследвана от една карма на непрекъснатата неспособност да се реши казусът със подозренията за корупция по систематичен метод. Нямаме справедлив механизъм, който да се употребява с доверие от цялото общество, който да позволява тези въпроси, счита Иванов. 

В началото на дебата не беше признато предлагането на „ Българска социалистическа партия за България “ те да се предават директно по Българска национална телевизия и БНР. Наистина ли желаете да скриете дебата за българската Конституция от българските жители, попита заместник-председателят на парламентарната група (ПГ) на левицата Георги Свиленски и прикани депутатите: „ Хора, осъзнайте се, цяла България в този момент вази гледа “.  
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР