Проектът изграждане на екологична инфраструктура за РСУО Рила Еко“е готов

...
Проектът изграждане на екологична инфраструктура за РСУО Рила Еко“е готов
Коментари Харесай

До края на годината ще е изградена екологичната инфраструктура за РСУО „Рила Еко“

Проектът създаване на екологична инфраструктура за РСУО „ Рила Еко “е подготвен на 57% все още, а до края на годината ще е подготвен на 100%, съобщи на конференция зам. кметът Росица Плачкова. Проектът е финансиран по Оперативна програма „ Околна среда 2014 - 2020 “, съфинансирана от Европейския фонд за районно развитиена Европейския съюз по процедура посредством непосредствено даване, „ Комбинарана процедура за планиране и създаване на компостиращи съоръжения и на съоръжения за предварителна отнасяне на битови боклуци “.

Бенефициент по плана е Община Кюстендил.

ОБЩА СТОЙНОСТ НА ПРОЕКТА: 9 578 576,81 лева.от които:

Европейско финансиране (ЕФРР): 5 853 766,25 лева

Национално съфинансиране: 1 033 017,57 лева

Собствен принос на Бенефициента: 812 247,84 лева

Недопустими разноски: 1 879 545,15 лева

Продължителността е от 10.04.2019 година до 27.10.2023 година

Основната цел на план Изграждане на екологична инфраструктура за РСУО „ Рила Еко “е понижаване на количеството депонирани битови боклуци, генерирани в общините Кюстендил, Невестино и Трекляно.

Към 31.08.2022 година осъществяването на плана Изграждане на екологична инфраструктура за РСУО „ Рила Еко “ е 57%, до края на месеца ще е 70%, а инсталацията ще е подготвена до края на годината.

„ През предходната година имахме огромен триумф да бъде направен капиталов план, той да бъде утвърден и по него да се даде позволение за градеж, въз основата на което започнаха СМР. Откри се строителната площадка,у имахме първа копка,на която участваха медии, а сега 57, 11% от плана е регистриран ”, съобщи зам. кметът Росица Плачкова.

„ По отношение на строителства, всичко е в напреднала фаза.Тъй като договорът е подписан през 2019 година с тогавашни цени са всички публични поръчки и цените се оттогава.В момента, 2022 година с тази нечувана инфлация, цените са други и чакаме страната да вземе държавно решение и договорите да бъдат преразгледани ”,заяви Плачкова.

- работи се по халетата на двете съоръжения и на складовете, доставени и инсталирани са оборудванията за авансово отнасяне, изпълнени са довеждащите тръбопровод и електропровод с трансформатора, административната постройка и контролно-пропусквателен пункт са на недодялан градеж, работи се по двата водоема, помпената станция, площадковите мрежи.

„ С реализиране на този план ще се промени напълно системата на събиране на боклуци, като ще се направи нова организация на събирането.Зеленият боклук ще се събира в обособени кафяви кофи, а целият различен общ боклук ще се събира в други кофи.По този метод ще се разделят двата потока ”, посочи Плачкова.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР