Проектът „Ето къде си“ с куратор Ирина Баткова и автор

...
Проектът „Ето къде си“ с куратор Ирина Баткова и автор
Коментари Харесай

“Ето къде си“ на Ирина Баткова и Михаил Михайлов представя България на Венецианското биенале

Проектът „ Ето къде си “ с куратор Ирина Баткова и създател Михаил Михайлов ще показа България на 59-ото издание на Венецианското биенале за изкуство през 2022 година Събитието ще се организира от 23 април до 27 ноември 2022 (предварително разкриване на 20 – 22 април). Националното присъединяване на България ще се осъществя в експозиционното пространство Спацио Рава (Spazio Rava), което се намира в централната част на Венеция в квартал Сан Поло на Канал Гранде, наоколо до моста Риалто.

Журито, излъчило комисия, е с ръководител проф. доктор Галина Лардева-Минкова – изкуствовед и заместник-ректор по научноизследователската и художественотворческата активност в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „ Проф. Асен Диамандиев “, и членове - проф. доктор Красимир Русев – художник и учител във Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий “, Весела Ножарова – изкуствовед и куратор във Фондация „ Кредо Бонум “, доктор Боряна Вълчанова – организатор и куратор в Националната изложба, Ния Табакова – старши специалист в Държавен културен институт към Министерство на външните работи, Владия Михайлова – основен куратор в Регионален център за модерни изкуства „ Топлоцентрала “, Десислава Дикова – представител на Министерство на културата.

Венецианското биенале е най-старият и влиятелен конгрес за модерно изкуство, учреден през 1895. Всяко негово издание се образува от интернационален план, воден от тематиката определена от куратора му и независими национални участия, както и от публична паралелна стратегия. В предходното издание на Венецианското биенале за изкуство през 2019, 90 страни показаха свои национални участия. Биеналето притегли над 593 000 гости, в това число и 24 000 експерти по време на тридневното авансово разкриване през май 2019 година

Макар че тематиката на интернационалния кураторски план на Венецианското биенале не е наложителна за националните участия, те постоянно се преценяват с нея. През 2022 артистичната директорка на международнaта галерия е Чечилия Алемани. Името на плана е “Млякото на мечтите” (The Milk of Dreams) и е взето от книга на художничката-сюрреалистка Леонора Карингтън (1917–2011). Нейните истории разказват магическия свят, в който животът непрестанно се премисля през призмата на въображението – освободен свят, където всеки може да се преобрази, да стане нещо или някой различен. Според Алемани фокусът на нейната галерия е върху три тематики: представянето на тела и предмети и техните метаморфози; връзката сред индивидите и технологиите; връзката сред телата и земята. Тя има за цел да предизвика участниците и аудиторията с въпросите: „ Как се трансформира дефиницията за индивида? Какво съставлява животът и какво отличава животните, растенията, хората и нечовеците? Какви са нашите отговорности към планетата, другите хора и другите организми, с които живеем? И по какъв начин би изглеждал животът без нас? “.

Чечилия Алемани е известна кураторка, основана в Ню Йорк и първата италианка на позиция артистична директорка на Венецианското биенале. Основната част на нейната експозиция ще се разгърне в Централния павилион на Giardini della Biennale и Arsenale.

Настоящото национално показване на България във Венецианското биенале е десетото присъединяване след 1910, 1942, 1948, 1964, 1993, 1999, 2007, 2011, 2019 година

Фотография: Венецианско биенале`2019, Томас Сарасено
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР