Проектът би създал конфликт между рибоядните птици и рибарите ©

...
Проектът би създал конфликт между рибоядните птици и рибарите ©
Коментари Харесай

Рибарниците на Дуранкулак

Проектът би основал спор сред рибоядните птици и риболовците

© Надежда Чипева Инвеститори възнамеряват да възвръщат старите рибарници до езерото Дуранкулак. От Българското сдружение за отбрана на птиците считат, че планът ще заплаши опазваните птици и екосистемата на езерото. От плана най-вероятно ще отпаднат плануваните пет бунгала за отдих. Ветрогенератори на пътя на птиците. Пожари. Изсичане и заличаване на единственото място за гнездене на огромните корморани. Съдбата на Дуранкулашкото езеро макар законовата отбрана като една от най-значимите влажни зони с интернационално значение за опазването на повече от 260 типа редки и застрашени от изгубване растения и животни в никакъв случай не е била кристално ясна.

Сега районната екоинспекция във Варна обмисля каква да е ориста на капиталовото желание на компанията " Кария фиш трейдинг ", която желае да развъжда риба в старите рибарници, намиращи се в непосредствена непосредственост до езерото.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Срещу плана, който е входиран през предходната година в районната екоинспекция за преценка, към този момент се оповестиха от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП). Според организацията капиталовото желание заплашва биоразнообразието на езерото и водните му запаси и може да докара до прогонване на типове. Ще сътвори и спор сред риболовците и птиците, които се хранят с риба, и това ще сложи под риск опазваните типове.

Основна движеща мощ във компанията вложител " Кария фиш трейдинг " е прокуристът на " ВиК Добрич " Панайот Панайотов. По думите на Панайотов пред " Капитал " след възражението на Българското сдружение за отбрана на птиците и по искане на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна, планът ще би трябвало да бъде прецизиран и ще последва мнение на екоинспекцията дали да му се прави Оценка на въздействието върху околната среда или не. Някои от корекциите към този момент са известни, като да вземем за пример отпадане на бунгалата за отдих, планувани съгласно първичната концепция.

Преглед на оригинала
[Българско сдружение за отбрана на птиците]

Новите риби

Старите рибарници до езерото са се появили на бял свят през 1978 - 1980 година Според мнението на Българско дружество за защита на птиците тяхната активност е прекратена през 1983 година заради нерентабилност, като Панайот Панайотов прибавя, че една от вероятните им функционалности е била развъждането на дребни рибки за зарибяването на езерото.

Изоставените рибарници са дадени на концесия през 2018 година от община Шабла, изяснява още той. Инвестиционното предложение е за " Ремонт и реорганизация на съществуващи рибарници за риборазвъждане, състезателен лов на риба, отдих и създаване на два тръбни кладенеца ". Или възобновяване на активността на построените рибарници до с. Дуранкулак, община Шабла, като се извърши ремонт на съществуващите кафези.

Според информацията, предоставена от вложителя на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна, която би трябвало да реши дали на плана да се прави Оценка на въздействието върху околната среда, съществуват 4 огромни басейна с обща потребна повърхност 110 декара, а в южната част - 8 басейна с обща повърхност 30 декара. Или от обща повърхност на рибарника 187 декара за действително произвеждане са 140 декара. Басейните са построени с преградни насипи с височина 3 метра. Рибарникът е предопределен за развъждането на сладководни типове - главно шаран и есетрови риби, и такива са и първичните проекти на вложителя, като оптималният размер на произвеждане ще е към 100 тона на година.

Първоначалният план, показан пред Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна, включва създаване на 24 садки (плаващи мрежести съоръжения) - 6 на 6 метра, плюс системи за закотвяне на садките, като ще бъдат реконструирани съществуващи бетонови корита. Към садките ще има прилежащи пътеки и вътрешен сервизен път. А за зареждане на рибарниците ще бъдат построени два тръбни кладенеца.

Първоначалният план планува също след възобновяване на активността на рибарниците да се основат условия за състезателен лов на риба и отдих, като за задачата се слагат пет дървени бунгала по скица и планова документи, утвърдени от основния проектант на община Шабла.

Кои са вложителите

Собственици на основаната в края на 2017 година " Кария фиш трейдинг " са " Булстрой къмпани " с дял 60% и " ПБС инвест " - 40%. Управител на " Булстрой къмпани ", занимаваща се с транспортни и спедиторски услуги, е Росен Илиев, като дялове държат негови родственици. Името му се свързва още с автобусната компания " МТК гроуп ", където е шеф. През 2017 година компанията беше определена от Столичната община да обслужва 17 линии на градския превоз в София за 8 години за общо 144 млн. лева Дружеството купи 60 нови рейса на газ за обслужване на крайградски направления, а по-рано беше попаднало в запис по какъв начин се разпределят столични линии със зам.-кмет.

Управител на сдружението " Кария фиш трейдинг " е Панайот Панайотов, който е шеф и притежател на " ПБС инвест ". Панайот Панайотов през тази година е акредитиран за пълномощник на държавното " ВиК Добрич ", преди е бил юрист на сдружението, а по думите му това се е случило по едно стичане на събитията.

Панайот Панайотов не отговори какъв е размерът на плануваната инвестиция. За интереса си към развъждането на риба Панайотов изясни, че е от района и се интересува от политиката на Европейския съюз за намаляването на квотите за свободния улов в Черно море и развиването на планове за развъждането на риба.

В името на птиците

Възраженията на Българското сдружение за отбрана на птиците, подадени до Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна, са основни. Част от територията, предмет на капиталовото желание - и по-специално пунктът за водовземане от езерото, попада в рамките на предпазена територия " Дуранкулашко езеро ". В проекта за ръководство на предпазената околност " Дуранкулашко езеро " няма текстове, предвиждащи водовземане за рибовъдство, стартира мнението.

Нещо повече - в програмата за възстановяване на изискванията за водолюбивите птици чрез възобновяване и разширение на разливите на езерото, които са желани и комфортни места за хранене на мигриращи и гнездящи птици, е заложен план " Разрушаване на източните насипи на двата най-северни басейна на рибарниците при Карталийското тресавище ", написа в мнението. Проектът попада в зоната от " Натура 2000 " за запазване на птиците " Дуранкулашко езеро " и в зоната за запазване на местообитанията " Езеро Дуранкулак ". Според екоорганизацията заповедта за съответната зона за птиците е такава, че това капиталово желание не следва да се реализира.

По отношение на другите действия - отдих и състезателен лов на риба, от Българско дружество за защита на птиците считат, че липсва информация за квадратурата и височината на петте дървени бунгала, за точната им локация и броя туристи. " Без горните параметри не може да се оцени в цялост степента на влияние на капиталовите оферти върху предмета и задачите на запазване на предпазената зона ", считат еколозите.

От Българско дружество за защита на птиците разясняват и че изчисленията на вложителя за плануваното количество генерирани боклуци в размер на 300 кг на година, което надлежно прави по-малко от кг дневно, " наподобява повече от несъответстващо " и поради характера на активността - интензивно рибовъдство, състезателен лов на риба и отдих. По отношение на отпадъчните води, които ще се основат, от сдружението виждат заплаха от замърсяване на почвата и инфилтрирането им в езерото, което ще утежни в допълнение така и така недоброто му положение.

Между птиците и хората

Възстановяването на рибарниците ще има и неподходящо влияние върху птиците. Като начало непосредствено ще се унищожат места за гнездене на редица типове, както и места за отмора по време на миграция, написа в мнението. Възможен е спор сред рибовъди и рибоядните птици (чапли, корморани, гмурци, хищни птици и др.), които може да навлязат в зоната на рибарниците, като това може да приключи с отстрел на птици от предпазени типове.

Засиленото човешко наличие може да докара до безпокойствие и прогонване на птици, които гнездят, зимуват или се хранят, като червеногушата гъска да вземем за пример, която употребява обработваемите земи в съседство за паша. Проектът ще утежни и качеството на прилежащите местообитания поради шума и светлинното замърсяване, което ще обезпокоява птиците и ще имат прогонващ резултат.

Не на последно място е водният баланс на езерото, който ще бъде нарушен. От 1993 година то е включено в листата на застрашените Рамсарски обекти заради нарушение на водния му баланс и утежняване на езерната екосистема поради използването на водите на езерото и на водосбора му за поливни потребности. В мнение на Басейнова дирекция " Черноморски регион " до Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна, по отношение на капиталовия план е маркирано, че той попада в обсега на незадълбочено водно тяло " Дуранкулашко езеро ", което е в доста неприятно екологично положение. От Българско дружество за защита на птиците напомнят, че, макар че в проекта за ръководство на предпазената околност е посочена висока стойност на водоползване, би трябвало да се вземе под внимание, че проектът за ръководство е отпреди 20 години, когато климатичните характерности са били разнообразни.

Становището на организацията очевидно е било взето под внимание от страна на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна, като по думите на Панайотов районната екоинспекция е поискала прецизиране на плана поради зоната, в която попада и обектът на опазването. Една от най-вероятните промени е отпадането на частта за отдих и надлежно бунгалата, като ще се върви единствено към развъждането на риба.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР