Проектантският екип на новата сграда за варненската библиотека Петко Р.

...
Проектантският екип на новата сграда за варненската библиотека Петко Р.
Коментари Харесай

Проектантите са притеснени, че строителството на новата библиотека във Варна се бави

Проектантският екип на новата постройка за варненската библиотека „ Петко Р. Славейков ” е обезпокоен за нейната реализация. Проектът е в застой, откакто напролет на 2018 година беше издадено позволение за градеж. Той не попада в капиталова стратегия на Община Варна за тази година, а в признатия бюджет не са планувани средства, пишат в своя позиция до медиите създателите на плана за нова библиотека. 

„ Разрешението губи своето правно деяние, в случай че до три години след издаването му не стартира строителството. Срокът изтича през месец април 2021 година, като единствено един път може да се прави презаверяване. Предвид действителните периоди за тръжните процедури за избор на реализатор, които биха траяли към 9 месеца, Община Варна следва да предприеме най-скорошни дейности за пускане на строителство в границите на оставащите 14 месеца до приключване на разрешителното. В противоположен случай има действителна заплаха да се пропилее позитивната социална настройка, напъните и средствата, вложени досега ”, съобщи представителят на проектантския екип арх. Александър Минчев. 

По думите му реалистичният период за цялостното довеждане докрай на постройката е сред две и три години. Минчев разяснява също лансираната концепция от основния проектант на Варна Виктор Бузев, който предлага планът да се осъществя на няколко стадия поради огромната инвестиция от 40 млн. лв..

„ Не е планувана етапност  в строителството. Сградата е една, един обект с едно позволение за градеж и не може да се дели на под земята паркинг и библиотека. Единствено обзавеждането и оборудването са в обособена позиция в тръжната документи към плана за да има опция за осъществяване на две паралелни процедури и търсене на финансиране от разнообразни източници ”, добави Александър Минчев. 

Новата библиотека „ Пенчо Славейков ”, създадена в работен план от холандското бюро Аркитектс фор Урбанити взаимно с варненскота студио Автомагистрала Проджект след извършения през 2016 година интернационален конкурс,  ще разполага с най-новите софтуерни прелюдия и ще има 24-часова система за връщане на книги. На партерното равнище ще бъдат ситуирани рецепция за обслужване на читатели, изложбена зона, център за образование и семинари с шест независими зали, основна концертна зала с 200 места и бистро. Същинските библиотечни функционалности са проведени на горните пет равнища. Предвиден  е и под земята паркинг на три равнища за 300 автомобила, както и велостоянки за 200 велосипеда. Цялостната инвестиция е за 39,7 млн. лв., като от тях  5,5 млн. лв. са за обзавеждане и профилирано съоръжение и 34,2 млн. лв. са за самото строителство.
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР