Проект за промени в Кодекса на труда, внесен от Корнелия

...
Проект за промени в Кодекса на труда, внесен от Корнелия
Коментари Харесай

Бизнесът и синдикатите завързаха нови спорове за минималната заплата

Проект за промени в Кодекса на труда, импортиран от Корнелия Нинова и група народни представители от " Българска социалистическа партия за България " още в първите дни от работата на 48-ия парламент, възроди разногласията за определянето на минималната работна заплата (МРЗ) за страната. Проектът планува тя да е не по-малко от 50 % от междинната, като вносителите се базират на новата европейска Директива по отношение на съответните минимални работни заплати в Европейския съюз. 

Според експертните сметки в законопроекта минималната заплата от 1-ви януари следващата година би трябвало да е 850 лв.. 

Внесеният план планува всяка година до 31-ви октомври да се дефинира минималната работна заплата за идната календарна година, като а размерът й да е най-малко 50 на 100 от междинната брутна работна заплата за страната за предходните 12 месеца. И по този начин, 30-годишният спор сред бизнеса и синдикатите за определянето на минималната работна заплата по справедливи критерии още веднъж набира скорост със съответните причини " за " и " срещу " с отчитането както на обществената, по този начин и на икономическата логичност на всяка от страните. 

" Разговорът е по какъв начин се стига до това число, а не толкоз върху самото число. Редица компании не заплащат минимална работна заплата, просто заплатите при тях са по-високи. За бизнеса е значимо по какъв начин се дефинира една сума и за какъв интервал ще бъде годна, с цел да може да възнамерява. Едно е бизнесът в стопански неразвити региони, друго е в огромните градове. МРЗ е фактор, който въздейства върху повишение на останалите заплати в предприятието. Извън тези 30-50 лв. би трябвало да се видят резултатите от едно такова деяние - заетостта ще подтиква ли хората да се образоват, или - без значение от това какво вършим, ще пристигна един добър политик, който ще каже - " ще взимате тази заплата ". Политическите партии не помнят, че има и обществени сътрудници ", разяснява заместник-председателят на Българската стопанска камара Мария Минчева.. 

От Камарата са безапелационни, че Директивата не изисква минималната заплата да е в размер не по-малко от 50% от междинната, а основава рамка за адекватност на законоустановените минимални работни заплати и поощряване на груповото преговаряне за установяване на заплати. 

Внесеният в края на октомври 2022 година от Българска социалистическа партия законопроект ерозира ролята на обществените сътрудници по основен за тях въпрос, сподели още Минчева: " Директивата планува съществено присъединяване на обществените сътрудници - в установяване на националните критерии за установяване на МРЗ и в установяване на референтните стойности, които да служат за знак за адекватност. С този законопроект се отстрани напълно ролята на обществените сътрудници ". 

От БСК обявиха подготвеност да предизвикват диалози със службите на Европейската комисия и Международната организация на труда при положение на осъществяване на тази или сходни законодателни начинания. 

" Предложението е изцяло в полза на работещите и е един от критериите, заложени в Директивата за адекватността на минималните хонорари на Европейски Съюз. Подкрепяме подобен метод. Има още критерии, които би трябвало да бъдат покрити, с цел да бъде реализирана адекватност на МРЗ ", уточни икономическият консултант в Конфедерация на труда " Подкрепа " Ваня Григорова. 

Тя напомни, че размерът от 850 лв. е предложение на КТ " Подкрепа ", " което най-вероятно е чуто от вносителите на плана ".  

Един от вносителите на законопроекта - Георги Гьоков от Българска социалистическа партия, ръководител на парламентарната обществена комисия, изясни претекстовете, главният от които е, че е нужно повишение на приходите във време на рецесия: 

" Сегашното служебно държавно управление отхвърли да внесе нова МРЗ и не можем да караме със остарялата при тази инфлация. Очакват ни сложни зимни месеци. Този акт възпроизвежда политиките ни от години обратно и напъните ни за въвеждане на механизъм за установяване на МРЗ, който не зависи от волята на политици, а употребява справедливи критерии ". 

Българска социалистическа партия постоянно е държала на обществения разговор, разяснява Гьоков. Относно упреците, че става въпрос за избирателен политически ход. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР