Проект за промени в Гражданския процесуалния кодекс, които да осигурят

...
Проект за промени в Гражданския процесуалния кодекс, които да осигурят
Коментари Харесай

Мая Манолова представи проектопромени в ГПК за по-добра защита на длъжниците 

Проект за промени в Гражданския процесуалния кодекс, които да обезпечат по-добра отбрана на длъжниците в заповедното произвеждане от злоупотреби на банки, кредитни и монополни сдружения показаха през днешния ден на полемика омбудсманът Мая Манолова и екипът ѝ.

Сред участниците в полемиката бяха ръководителят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов, магистрати, представители на научните среди, представители на цивилен организации.

Действащото законодателство е напълно в интерес на банки, монополни сдружения, компании за събиране на вземания, бързи заеми, мобилни оператори, които имат облекчени процедури за събиране на своите вземания, разяснява Манолова.

Тя изясни, че особени привилегии имат банките, които могат единствено въз основата на едностранен документ - формирано от банковата институция извлечение от счетоводни книги, да получат заповед за осъществяване и тази заповед предстои на осъществяване, без длъжникът да е имал опция да изрази мнение във връзка с претенцията. Режимът на издаване на заповеди за неотложно осъществяване не дава опция на съдилищата да наблюдават за съществуване на неравноправни клаузи, както и на позволени неточности при пресмятане на размера на дълга, защото длъжникът не разполага с опция да спре осъществяването отвън категорично планувани лимитирани случаи, уточни омбудсманът. По тази причина длъжниците са изправени пред заплахата да изгубят имуществото си до произнасянето на съда заради неравноправни клаузи, злоупотреби или позволени неточности от страна на кредитните институции.

Манолова изрази вяра, че подтик на плана за промени в Граждански процесуален кодекс дава и Европейска комисия. Тя напомни мнението на Европейска комисия от януари тази година, че приема досегашната правосъдна процедура, при която заповеди за осъществяване и заповеди за неотложно осъществяване се издават без съдът да има опция да ревизира дали удостоверяват вземания, учредени на неравноправни клаузи, за противоречаща на правото на Европейски Съюз. Европейска комисия дава двумесечен период на България да предприеме ограничения за премахване на казуса.

Изготвеният от специалисти законопроект дава отговор напълно на забележките и на предизвестията на Европейска комисия и разчитаме, че това ще бъде спомагателен тласък за неговото разглеждане по бърза процедура, означи Манолова.

Част от измененията са свързани с обезпечаване на опция на съда служебно да следи за съществуването на неравноправни клаузи в договорите с потребителите. Предлага се и предстоящ на неотложно осъществяване акт по член 417 от Граждански процесуален кодекс да не бъде изпълняван, в случай че длъжникът навреме подаде несъгласие, като се изключи вземанията на страната и общините, както и в случаите на работодатели, задължени за възнаграждение на трудови хонорари.

Друга смяна е обвързвана с хипотезата, когато длъжникът не е открит и е свикан посредством залепване на известие. Предлага се унищожаване на презумпцията, че невъзможността длъжникът да бъде открит, автоматизирано води до исков развой, и се дава опция на длъжника да реагира съответно, откакто научи, че против него се води заповедно произвеждане.

Целта на законопроекта е да се търси уравновесен метод сред ползите на длъжниците и кредиторите за пестелив, бърз и ефикасен правосъден развой, означават създателите на измененията.

Манолова изрази вяра измененията да бъдат припознати от депутати от разнообразни парламентарни групи.

Данаил Кирилов насочи покана към омбудсмана да показа в сряда пред депутатите от парламентарната правна комисия проектопромените, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР