Проект за футуристичен град, който да се издига в Сахара

...
Проект за футуристичен град, който да се издига в Сахара
Коментари Харесай

Строят вертикален град в Сахара

Проект за футуристичен град, който да се издига в Сахара – едно от най-непривлекателните за живеене кътчета на Земята, показаха архитекти от водещата френска строителна компания ОХО.

Специалистите имат вяра, че с техния план безжизнените кътчета на най-голямата пустиня могат да бъдат преобразувани в привлекателни места за живеене. Замисленият град има формата на кула. Той ще се поддържа въз основата на възобновими запаси. Електричество ще се добива от слънчевата светлина, която е в обилие в Сахара, а водата ще се складира и преработва от падналите дъждове.

Планът планува кулата да е висока 450 метра, а застроената повърхност ще е 780 хиляди кв. метра. Автор на плана е френско-мароканският проектант Манал Рахди. Опитахме се да измислим идея, която да дава опция за основаването не просто на една постройка, а на цялостен отвесен град в пустинята.

Това е място, което е враждебно и където е мъчно да се живее, по тази причина създадохме тази структура като един тип защитна обвивка, споделя архитектът при представянето на плана си.

В плана е планувано 20% от площта на футуристичния град да е заета от офиси, а останалата част от хотел и 600 жилища. Идеята е да се направи град от тази кула. Целта е да се получи постройка, комбинираща разнообразни стратегии, в това число жилищни единици в непосредствена непосредственост до офисите.

Има и музей, метеорологична обсерватория за Сахара, библиотека, спортни зали, басейни. Идеята е да се предложат задоволително неща, с цел да може градът да бъде независим и да не би трябвало да разчита на други здания, нито да изисква построяването на нови, споделя още Рахди.

Сахара е една от най-слабо заселените територии в света. Там живеят най-вече номади, които не се задържат на едно място. Температурите през лятото доближават до 48 градуса. Проектът е получил зелена светлина. Архитектите плануват работата по кулата да стартира през 2025 година и да продължи в идващите пет десетилетия.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР