Проект на Закон за надценките на хранителните продукти е публикуван

...
Проект на Закон за надценките на хранителните продукти е публикуван
Коментари Харесай

Проект на Закон за надценки на храните е публикуван за обществено обсъждане

Проект на Закон за надценките на питателните артикули е оповестен за публично разискване на интернет страницата на Министерството на стопанската система и промишлеността.

С приемането на Закона ще се адресират проблемите, свързани с високата инфлация и пониженото ползване на хранителни артикули, като се дефинира краткотрайно таван на надценките за най-малко един продукт от най-ниския ценови диапазон на съответна група артикули, показват вносителите му.

Законопроектът има също по този начин за цел краткотрайно да се контролират ценовите равнища на избрани съществени хранителни артикули при минимална интервенция в пазарните връзки, добавя Българска телеграфна агенция.

Поради тази причина приложното поле на законопроекта е лимитирано до търговията на дребно с избрани типове храни.

Задължените лица от страна на бизнеса са лимитирани до предприятия с годишен търговски оборот над 30 млн. лева, което изключва всички микро и дребни предприятия.

Периодът на деяние на законопроекта е стеснен на шест месеца, като упованията на вносителите са в границите на този интервал да се задействат естествените пазарни механизми и да се проявят съответните пазарни конкурентни взаимоотношения.

В претекстовете към проектозакона се показва, че рекордно високите равнища на инфлация, които се следят през последните години в България, са резултат от разнообразни фактори – коронавирус рецесията, в това число последващото бързо възобновяване на стопанските системи от Европейски Съюз, както и резултата от финансово-икономическите ограничения, които бяха подхванати, с цел да се опълчват на внезапния спад по време на рецесията.

Инфлацията през 2021 година набъбна повече от нормалната за последните 10 години и заради така наречен " базов резултат ", дължащ се на задържането на цените в интервала на спад на стопанските системи по време на коронавирус рецесията, се отбелязва в претекстовете.

Ценовата енергийна рецесия, резултат от войната в Украйна, тласна цените на производител нагоре, което бързо се отрази и при потребителските цени, когато през месеците август и септември годишната инфлация доближи своя пик от 18,7 на 100 за септември 2022 година по отношение на същия месец от 2021 година, се припомня в претекстовете, където се показва, че макар че общият показател на потребителските цени понижава от този момент, инфлацията при питателните артикули нараства поредно, като доближава 26,6 на 100 през ноември 2022 година

Налице е повишаване на цените на питателните артикули, подбудено от повишаващите се цени на силата и суровините, показват от икономическото министерство. Този растеж на цените съгласно ведомството не би могъл да изясни напълно нарастването с съвсем 50 на 100 на цените на дребно на някои хранителни артикули, които участват в дребната потребителска кошница.

Пазарът не съумява в рационален период да се саморегулира, тъй че да реализира оптимални ценови нива въз основа на конкурентния напън от обособените участници, показват вносителите на проектозакона и акцентират, че съществена причина за това е извънредно високата инфлация, която внася риск в системата на търговията, заради което пазарните участници избират да се презастраховат от бъдещо повишаване на цените.

Последните данни за развиването на пазара за търговия на дребно с хранителни артикули обрисуват обстановка, при която естествените пазарни механизми не сработват или забавят своето деяние в степен, в която не могат да се проявят пазарните конкурентни взаимоотношения.

Това слага потребителите в обстановка да понижат естественото физическо ползване на съществени хранителни артикули заради свитата покупателна дарба на разполагаемия приход, изключително на групата консуматори с ниски до междинни приходи, се акцентира в претекстовете.

Вносителите на проектозакона припомнят, че все още в България не съществува законодателство, което да урежда ценовите равнища по веригата на доставка за храни и в частност на избрани хранителни артикули от първа нужда.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР