Продукцията в строителния сектор на ЕС се сви през юни

...
Продукцията в строителния сектор на ЕС се сви през юни
Коментари Харесай

Нарастване на строителството в България през юни при свиване в рамките на ЕС



Продукцията в строителния бранш на Европейски Съюз се сви през юни за втори следващ месец, до момента в който в границите на България строителството означи едно от най-хубавите покачвания по отношение на останалите страни членки на съюз, демонстрират данни на Евростат.

Строителството в Европейски Съюз се намали през юни с 1,2% по отношение на май, когато се сви с 0,2%, а в границите на еврозоната означи спад с 1,7% след намаляване с 0,4% месец по-рано.

Най-силен спад през юни означи строителството в Словакия (с цели 6.5%), следвана от Испания (с 3,6%) и Австрия (с 3,3%). В същото време най-силно покачване на продукцията в строителството беше регистрирано в Словения (с 4,8%), Унгария (с 3,6%), Румъния (с 2,0%) и България (с 1,6%).

Спрямо година по-рано продукцията в строителния бранш на Европейски Съюз и еврозоната набъбна през юни надлежно с 3,5% и с 2,8%, само че след много по-солиден напредък с 10,7% и с 12,2% през май.

Най-силен рът на годишна база в строителството през юни беше регистриран в Унгария (скок с цели 27,7%), Румъния (с 10,25) и Австрия (с 10,0%),  до момента в който най-силно намаляване беше отчетно в Испания (спад с 10,6%), Германия (с 1,6%) и Белгия (с 0,6%).

Според същото изследване на Евростат строителството в България означи едно от най-солидните покачвания през юни с 1,6% по отношение на май, когато обаче се сви с 2,2%, като това съставлява първо покачване след два следващи месеца на спад.

На годишна база продукцията в българското строителство набъбна през юни с 4,7% след покачване с 4,1% през май, само че следвайки по-солидните покачвания през март и април надлежно с 11,1% и с 15,4 на 100.

В рамките на второто тримесечие строителната продукция в нашата страна се увеличи с 1,7% по отношение на първите три месеца на годината, когато се увеличи с 1,9%, до момента в който по отношение на година по-рано набъбна с 8,0% след намаляване с 0,1% през интервала януари - март 2021 година

В рамките на целия Европейски Съюз и в частност на еврозоната строителното произвеждане се увеличи на тримесечна база през интервала април - юни надлежно с 0,8% и с 0,5%, а на годишна база - надлежно с 14% и с 16,5%.
Графика на продукцията в строителния бранш на Европейски Съюз и еврозоната
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР