Продукцията в строителния сектор на ЕС и в частност на

...
Продукцията в строителния сектор на ЕС и в частност на
Коментари Харесай

Повишение на строителството в ЕС през февруари, но в България отчитат слабо понижение

Продукцията в строителния бранш на Европейски Съюз и в частност на еврозоната набъбна устойчиво за втори следващ месец от началото на 2023 година, до момента в който строителството в България се намали, заличавайки слабото покачване през януари, демонстрират данни на Евростат, осведоми БНР.

Строителството в Европейски Съюз се увеличи през февруари с 2% по отношение на януари, когато отскочи с 3,3%, до момента в който в еврозоната продукцията в строителството набъбна с 2,3% след напредък с 3,8% през първия месец на 2023 година

Най-силен напредък през февруари означи строителството в Австрия (скок с цели 13,3%), следвана от Нидерландия (с 3,5%) и Румъния (с 3,1%). В същото време най-голямо намаляване на продукцията в строителството беше регистрирано в Чехия (спад с 3,7%), Швеция (с 1,6%), Словакия (с 0,8%) и България (с 0,7%).

Спрямо година по-рано продукцията в строителния бранш на Европейски Съюз се увеличи през февруари с 2,1% след повишаване с 0,5% през януари, до момента в който в границите на еврозоната строителството се усили с 2,3% след покачване с 0,5% през предходния месец.

Най-силен напредък на годишна база в строителството през февруари беше регистриран в Словения (скок със 17,5%), Австрия (със 17%) и Румъния (с 10,4%), до момента в който най-силен спад беше регистриран в Унгария (понижение с 11,8%), Чехия (с 4,3%) и Финландия (с 3,3%).

Според същото изследване на Евростат строителството в България през февруари 2023 година се намали с 0,7% по отношение на януари, когато набъбна с 0,4% и след спад в края на предходната година с 1,7%.

Продукцията в българското строителство на годишна база пък се намали през февруари с 2,9% (спрямо февруари 2022 г.) след спад с 0,3% през януари и с 4% в края на предходната година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР