Продукция на фестивала за танц и пърформанс, спектакълът “11 3

...
Продукция на фестивала за танц и пърформанс, спектакълът “11 3
Коментари Харесай

Trevoga става част от One Dance

Продукция на фестивала за танц и пърформанс, спектакълът “11 3 8 7 ” ще бъде показан на 25 май в Пловдив

На 25 май, от 18:00ч., в камерната зала на Драматичен спектакъл, Пловдив ще се състои българската премиера на “11 3 8 7 ” – новият театър на танцовия колектив Trevoga.

Базирано в Нидерландия и основано от възпитаниците на AHK (Amsterdam School of the Arts) – Неда Ружева, Антонина Пушкарева и Ерикас Жилайтис, триото Trevoga черпи ентусиазъм за своя пърформанс от несъгласието сред обилните мечти, които фабрикуваме онлайн, и все по-враждебната действителност в близост.

Спектакълът е копродукция на One Dance Festival и ICK Amsterdam, има премия от Amsterdam Fringe Festival 2023 и е определен в селекцията на Aerowaves Twenty24 – европейска танцова платформа за млади хореографи. Билети за представянето на  “11 3 8 7 ” на 25 май ще намерите на касите на Изипей в цялата страна и онлайн от Еpaygo.bg.

Бели изкуствени очи филтрират действителността. Всеядни лица чакат да обхванат още виртуални заблуди. С роботски обноски и мимики трима оживели аватари провокират хладни тръпки. Белееща и празна, сцената може да е тестова среда, футуристична лаборатория или фешън подиум, където киборгите – инфлуенсъри се перчат, театралничат и имитират живота. Делириум на отчуждението, злокобен стрийминг или сън, който шокира късно нощем, или подставено риалити шоу, а може би нещо още по-странно – това е спектакълът “11 3 8 7 ”.

Авторите и реализатори Неда Ружева, Антонина Пушкарева и Ерикас Жилайтис се трансформират в транс-човеци, инфектирани с паразитните емотикони на виртуалното битие, което като че ли надвива. В аватари, които театралничат за селфи на празен декор, в който се надвикват и кръстосват таргетирани реклами, персонализирани фийдове, влогове, гейминг предавания онлайн и начин на живот инфлуенсъри. Спектакълът води виртуалните репрезентации на „ действителните “ човешки взаимоотношения надалеч в непознатото, което може би е самото бъдеще.

11 3 8 7 изпълва очите с шлифована изразност, само че опаковката е куха. Подобно на скитник в зарязан търговски център, спектакълът преследва феновете със студенината на едно изкуствено, програмирано неявяване, с паниката от едно вероятно битие – реплика, лишено от човечност.

За Trevoga:

Trevoga е нов танцов колектив, който все още се състои от възпитаниците на AHK Неда Ружева, Антонина Пушкарева и Ерикас Жилайтис. Тримата имат друг опит в движенческите изкуства, преди да постъпят в Академията за спектакъл и танц (AHK) в Амстердам. Те се сплотяват в общото си предпочитание да извърнат хореографския развой наобратно. Вместо да се подчиняват на безплътните хрумвания на един хореограф, триото моделира концептуалните рамки на своите спектакли, като взаимно проучва движенчески език, чийто източник е техният житейски опит, трансформирайки всеки участник в съавтор на концепцията и съавтор в границите на креативния развой.

Тази закачлива деконструкция на властовите структури, присъщи на хореографския развой, споява смелите и недотам дисциплинирани опити на колектива. Играейки си с жанрове, регистри и знаци с безпардонна променчивост, Trevoga се стреми да оспори визията за Аз-а като закрепен набор от условия, в които той се ражда, и вместо това да приветства неговата изменяща се природа. Те не преглеждат себе си нито в дихотомия, нито в унисон, а постоянно като двете или по-скоро нито едното, нито другото – признак и извършител, жертва и причинител, кукла и кукловод.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР