Продуктите за изправяне на коса могат значително да увеличават риска

...
Продуктите за изправяне на коса могат значително да увеличават риска
Коментари Харесай

Учени: Продуктите за изправяне на коса увеличават риска от рак на матката

Продуктите за изправяне на коса могат доста да усилват риска от рак на матката при дамите, които постоянно ги употребяват, предадоха Ройтерс и Агенция Франс Прес, като цитират данни от огромно американско изследване.

“Изчислихме, че 1,64% от дамите, които в никакъв случай не са употребявали препарати за изправяне на коса ще развият рак на матката до 70-годишна възраст, само че при тези, които постоянно употребяват тези артикули рискът доближава до 4,05% ", се споделя в изказване на Александра Уайт от американския Национален институт за просвета за здрава околна среда. Тя е водещ академик на проучването.

" Важно е обаче да сложим тази информация подтекст. Ракът на матката е относително необичаен тип , " прибавя още Уайт.

Все отново ракът на матката е най-често срещаният измежду гинекологичните онкологични болести в Съединени американски щати, сочат данни на американските Центрове за надзор и профилактика на болесттите, като равнищата се покачват изключително измежду чернокожите дами.

Изследователите са наблюдавали 33 947 дами от разнообразни раси на възраст сред 35 и 74 години, приблизително за близо 11 години. В този интервал 378 от дамите развиват рак на матката.

По-ранни изследвания демонстрираха, че препаратите за изправяне на коса съдържат така наречен ендокринно смущаващи химикали . Те към този момент са свързвани с по-висок риск от рак на гърдата и на яйчниците .

„ Тези открития са първите епидемиологични доказателства за връзка сред използването на артикули за изправяне и рак на матката рак ", пишат Уайт и сътрудниците й в Списание на Националния онкологичен институт. „ Необходими са повече проучвания, за да… идентифицираме характерни химикали, водещи до тази следена връзка. "

Расата не е от голяма важност при установяването на връзката сред използването на артикули за изправяне на косата и рака на матката в изследването. Но “тъй като чернокожите дами употребяват по-често артикули за изправяне на косата са склонни да стартират използването им в по-ранна възрасти спрямо други раси и етноси, тези открития може да са още по-актуални за тях ", споделя в публикувано изказване Чъ - Цзюн Чуан от американския Национален институт за просвета за здрава околна среда.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР