Продължителността на затъмнението за Варна ще бъде 2 часа, 25

...
Продължителността на затъмнението за Варна ще бъде 2 часа, 25
Коментари Харесай

Третото за годината слънчево затъмнение ще се наблюдава след дни

Продължителността на затъмнението за Варна ще бъде 2 часа, 25 минути и 02 секунди.
 

Третото за тази година затъмнение ще се следи след дни от Европа, Североизточна Африка и Западна Азия.

От България явлението ще може да се наблюдава в ранния следобяд на 25 октомври, заяви Пенчо Маркишки, астрофизик от Института по астрономия с НАО при Българска академия на науките и катедра " Астрономия " при СУ " Св.Климент Охридски ". Това затъмнение се случва, преди Луната да премине през низходящия възел на орбитата си. Максималната фаза ще настъпи 4.2 дни преди лунния перигей, предава Българска телеграфна агенция.

За София затъмнението ще стартира в 12:27:16 ч., сподели Маркишки. Най-голямо закриване на слънчевия диск – до 32.1% от площта му, ще се следи в 13:36:39 ч. Тогава Слънцето ще бъде на височина 35° над южния небосвод. Краят на явлението за София ще бъде в 14:45:59 ч. Продължителността на затъмнението за столицата ще бъде 2 часа, 18 минути и 43 секунди.

От Източна България затъмнението ще се следи с малко по-голяма фаза по време на максимума. За Варна оптималната фаза ще настъпи в 13:42:41 ч. Началото и краят на затъмнението там ще бъдат надлежно в 12:29:43 ч. и в 14:54:45 ч. 

За феновете астрономи Маркишки напомня, че е нужна отбрана на зрението и на фотографската техника от рисково мощната слънчева светлина при наблюдаване на явлението. Поставяйте подобаващи слънчеви филтри пред очите си и пред обективите на употребяваните от вас оптични принадлежности, поучава експертът.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР