Продължителността на живота на децата, родени днес, ще бъде скъсена

...
Продължителността на живота на децата, родени днес, ще бъде скъсена
Коментари Харесай

Токсичният въздух ще скъси живота на децата с 20 месеца

Продължителността на живота на децата, родени през днешния ден, ще бъде скъсена приблизително с 20 месеца посредством поемане на токсичния въздух, който e необятно публикуван по света, с максимален дял в Южна Азия. Това демонстрира огромно изследване, представено от английския в. " Гардиън ".

Замърсяването на въздуха е асъдействало за съвсем един на всеки 10 смъртни случая през 2017 година, което го прави по-голям палач от маларията и пътните произшествия и може да се съпостави с тютюнопушенето, сочи изследването на State of Global Air (SOGA) за 2019 година

В Южна Азия децата могат да чакат редуциране на живота си с 30 месеца, а в Субсахарска Африка - с 24 месеца, поради комбинацията от замърсяване на въздуха навън, породено от автомобилния трафик и индустрията, както и нечистият въздух на закрито, главно от пушеците при готвене. В Южна Азия замърсяването на въздуха ще съкрати живота на децата с почти 23 месеца. Бремето върху продължителността на живота обаче се чака да бъде по-малко от пет месеца за децата в развитите страни.

" Това, че животът на децата се съкратява толкоз доста, пристигна като същински потрес ", разяснява Робърт О " Кийф, който е вицепрезидент на Института за здравни резултати, който е изготвил отчета, като добавя: " Няма магическа пръчка, само че държавните управления би трябвало да подхващат дейности. "

Алистър Харпър, който е началник на акциите и застъпничеството в английския клон на УНИЦЕФ, откъдето неведнъж предизвестиха за опасността за здравето на децата, акцентира: " Това прибавя към мрачна картина за това по какъв начин нечистият въздух въздейства върху здравето на най-уязвимите групи в обществото, изключително децата. Доказателствата не престават да се усилват, показвайки връзка сред излагането на отровен въздух и ниското тегло при раждане, лимитираното развиване на белите дробове и детската астма. "

Той добави: " Ясно е, че с по-добрия мониторинг на данните за световното замърсяване ще подобрим разбирането си за казуса и по какъв начин можем да се оправим с него. Вредата за здравето на децата се случва тук и в този момент. "

Въпреки че дребните деца се сблъскват със характерни закани, като забавено развиване на белите дробове, което ще продължи през целия им живот, възрастните също са изложени на риск: близо девет от 10 смъртни случая, дължащи се на замърсяването на въздуха, са измежду хората, които са минали 50-те си години. Застаряването на популацията в доста елементи на света евентуално ще усили броя на жертвите в идните години, предизвестява О " Кийф.

Замърсяването на въздуха е отговорно за 41 % от смъртните случаи по света от хронична обструктивна белодробна болест, 20 % от диабет вид 2, 19 % от рак на белите дробове, 16 % исхемична болест на сърцето и 11% от смъртните случаи от инсулт, се прецизира в отчета, който се дефинира като най-систематичното годишно изследване на последствията за здравето от световното замърсяване на въздуха.

Има признаци обаче, че дейностите, подхванати от държавните управления, работят, в това число ограничение на формите на някои замърсявания с прахови частици в развитите страни.

О`Кийф също по този начин уточни равнищата на замърсяване на въздуха в Китай, които обърнаха трендовете в развиващия се свят, като започнаха да падат през последните няколко години. Екшън проектът на Китай, признат през 2013 година, дефинира задачите за качеството на въздуха и ограниченията за понижаване на зависимостта от въглищата и по-чиста индустрия, като в същото време управлява броя на транспортните средства в някои градове и влага в чиста сила. " Те не престават да следват проекта, те изпратиха държавни чиновници в тези места, с цел да го наложат, а замърсяването на въздуха стартира да се обръща в Китай ", сподели той.

Според отчета Южна Азия е имала най-високо ниво на излагане на фини прахови частици, които могат да причинят усложнения в дишането и сърдечно-съдови проблеми, като процентът в Непал и Индия е съвсем два пъти по-висок от този на излагането на частици в Китай. Сред страните с най-ниски нива са Съединени американски щати, Норвегия, Канада, Швеция и Нова Зеландия, въпреки че Малдивите, Бруней и Естония също реализираха положителни резултати по мярката.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР