Продължилото над 11 часа заседание на бюджетната комисия, на което

...
Продължилото над 11 часа заседание на бюджетната комисия, на което
Коментари Харесай

Скок на заплати, ама друг път: Асен Василев се отрече от бюджета си

Продължилото над 11 часа съвещание на бюджетната комисия, на което депутатите от всички парламентарни групи се надпреварваха какъв да е по-по-най популист, докара до неуместната обстановка финансовият министър Асен Василев към този момент да не поддържа бюджета за 2023 година

Причината е внезапно увеличените разноски за заплати и всевъзможни други заплащания и фрапантно орязаните ограничения за увеличение на приходите, препоръчани от МФ. „ Поради отпадналите ограничения за приходите Министерството на финансите не поддържа този бюджет “, заключи най-после Василев.

Снощи поправките бяха признати на второ и дефинитивно четене в парламентарната Комисия по бюджет и финанси. Дали те ще останат, зависи към този момент от пленарната зала. Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев /ДПС/ съобщи, че не е оптимист.

Депутатите от всички парламентарни групи бяха внесли 212 страници с хрумвания за промени и допълнения към плана на държавното управление за държавните доходи и разноски за 2023 г.  Както и се очакваше, партиите се състезават и наддават с оферти за още и още разходи, като от „ Възраждане “ впечатляват с хиперактивност. А броят на „ добавките “ и сумите са стряскащи – в случай че бъдат признати, бюджетът може да се окаже не с 3 или 6, а с 30% недостиг.

След настояванията са повече пари за читалища, учебни заведения, лечебни заведения, музеи, за увеличение на заплати в министерства, организации и комисии, спомагателни средства за общините, за образование на водачи за медицински хеликоптери, за субсидиране на земеделците, за помощи за деца, за реклама на туризма и какво ли не още.   

Реклама

Министърът на финансите Асен Василев взе участие интензивно в дебатите, като се пробва да парира ентусиазма на народните представители да пренаписват неговия проекобюджет. 

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ предложи понижените поради коронавирус Данък добавена стойност ставки за някои артикули и услуги да се върнат на 20%. Това ще обезпечи 152 млн. лв., които могат да се насочат за повече инвитро процедури, за повдигане на заплати на водачите на коли за спешна помощ и други

Данъци не трябва да се трансформират посред годината, парираха го в рядко протичащ се синхрон финансовият министър, Румен Гечев от Българска социалистическа партия и Йордан Цонев от Движение за права и свободи сподели, че не е добре да се пипа Данък добавена стойност в средата на годината, само че той ще упорства понижените Данък добавена стойност ставки да се върнат към естествен размер в идващия бюджет.

Идеята на Движение за права и свободи за още 17 млн. лв. поддръжка за земеделските производители пък срещна отпор от Българска социалистическа партия (Румен Гечев сподели, че това е най-субсидираният бранш освен у нас, само че и в Европа). А министър Асен Василев уточни, че България към този момент е стигнала допустимия таван на подкрепяне.

Депутати си размениха и обвинявания за плагиатство. Румен Гечев упрекна ГЕРБ са „ откраднали “ предложение за още 75 млн. лв. за заплати в защитата. „ Това са детски работи, тичат и преписват “,  разяснява сърдит аленият професор.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР