Продължавайте да правите мостове, магистрали на Балканите, защото това е

...
Продължавайте да правите мостове, магистрали на Балканите, защото това е
Коментари Харесай

Борисов чул от папата насърчение да строи магистрали

" Продължавайте да вършиме мостове, автомагистрали на Балканите, тъй като това е извънредно значимо. Аз ви възвеличавам. " Това е казал на изпроводяк папа Франциск на премиера Бойко Борисов, похвали се самият той пред кореспонденти на летище София. Рано сутринта през вчерашния ден папата отпътува за Северна Македония. В известието на държавната пресслужба за изпращането му автомагистралите липсват - в него Франциск е представен да споделя:  " Благодаря ви, че се стремите да поддържате положителни връзки със прилежащите страни, да изграждате мир, мостове ". Папата е изразил удовлетворение от визитата, тъй като сме " един здрав народ ", допълват оттова.

От своя страна Борисов също благодарил за визитата и е декларирал, че " България ще продължава да работи за мир в района. Правя го по разбиране ". " Добрият комшия е повече от родственик, казваме в България. Народът се радваше, видях го ", показал министър председателят. На репортерски въпрос как ще разяснява апела на папа Франциск за състрадание към мигрантите, Борисов отговори, че " ние постоянно сме били такива, епохи наред ". " Винаги доста ясно съм разграничавал хората, които бягат от войните и икономическите мигранти. Тези войни ги вършим ние, в съюзите, които сме ", уточни той.

Борисов беше запитан и за отхвърли на нашите митрополити да вземат участие в общо свещенодействие или обща молитва с папа Франциск, само че изясни, че в Божиите работи не се бърка. " Господ е назначил и папата, и патриарха. Така е решил, по този начин е сторил ", заяви Борисов. В същото време описа, че с наслада видял как папа Франциск целува кръста на патриарх Неофит по време на срещата им в Синодалната палата.

По думите на Борисов в лицето на папа Франциск България има  " един огромен другар ". Премиерът за следващ път съобщи, че визитата е добра реклама за страната. Не по този начин обаче мисли пловдивският митрополит Николай, който разгласи пред БНР, че " това е политически акт, задачата е да се обединят всички църкви към Рим и когато пристигна Антихриста, папата да го посрещне ". Николай съобщи още, че " ние няма да се откажем от православието ", макар че никой не ни е канил да го вършим.

Русенският митрополит Наум отвърна на пловдивския чрез " Facebook ". " Визитата никога нямаше за цел да направи българите католици, както не бе належащо и някои сънародници, определящи се за " строго ортодоксални ", да стоварват върху плещите на Римския свещеник всевъзможни обвинявания за " международна интрига " и " виртуална демонизация ", написа владиката. В същото време Наум изяснява, че решението на Синода да посрещне папата „ протоколно ” е било взето с болшинство, " макар другите отзиви на един или различен митрополит, тъй че всички бяхме длъжни да се съобразим с това, без значение от своите персонални разбирания ".

ГЛЕДНА ТОЧКА

" От България папа Франциск отива в Северна Македония, само че замислихме ли се трезво върху думите, които той сподели за делото на светите братя Кирил и Методий и отъждествяването им с българщината? За смисъла на многовековната българска просвета и история? Изглежда Римският папа ще се окаже по-голям родолюбец от някои българи, подготвени да продадат историята, църквата и предишното си поради заболели упоритости и бъдещи „ позиции ", счита Наум.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР