Продължават срещите на представители на ръководствата на организациите-членове на Асоциацията

...
Продължават срещите на представители на ръководствата на организациите-членове на Асоциацията
Коментари Харесай

АОБР се срещна с министъра на образованието и науката, проф. Галин Цоков

Продължават срещите на представители на управленията на организациите-членове на Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОБР/ - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, за разискване на целите на АОБР за 2023 година На извършената среща с министъра на образованието и науката бяха направени градивни оферти от страна на работодателските организации за възстановяване на връзката бизнес-наука и на просветителната система.

Васил Тодоров, основен секретар на БТПП, подчертава върху някои от главните цели на Асоциацията за 2023 година, като сложи фокус върху възстановяване на системата за образование на възрастни за реализиране на синергия в политиките на МТСП и МОН. Друга значима тенденция за повишение на успеваемостта на взаимоотношението на предприятията с научните организации е предизвиква на връзката с центровете за подготвеност и центровете за върхови достижения и превъзмогване на спънки в тяхната взаимна активност. Необходимо е да се основат ясни модели на взаимоотношение сред предприятията и научните организации по отношение на регламентирането от потреблението на резултатите от взаимната изследователска активност, по метод, по който да не се препятства опцията съответните предприятия да употребяват в активността си основаните обекти на индустриална благосъстоятелност.

Васил Тодоров уточни нуждата от обзор и смяна на Постановление на Министерски съвет 61/2.04.2020 година, в посока разширение обсега на предмета на активност на комерсиалните сдружения, в които могат да вземат участие държавни висши учебни заведения, защото това е един от инструментите за комерсиализация на резултатите от взаимна активност.

Друг значим акцент е поощряване, посредством разнообразни ограничения, на действия по основаване и развиване на клъстерни структури, които са форми на институционализиране на взаимните начинания на научни организации и предприятия с явен фокус към основаване и рационализиране на разнообразни артикули.

Васил Велев, ръководител на АИКБ, маркира няколко съществени оферти в региона на професионалното обучение, а точно нуждата от: (1) правене на таблица за сходство сред плануваните места по обособените специалности в просветителната система и структурата на заетостта и бъдещите потребности на стопанската система, която таблица да се употребява като база за правене на план-приема в междинните и висшите учебни заведения, (2) създаване на рейтингова система за междинното обучение (по сходство на тази за висшето образование), (3) разбор на успеваемостта и ефикасността на разходването на средствата в просветителната система и доста стесняване и преструктуриране на план-приема за висшите учебни заведения.

Васил Велев подчертава и върху значимостта на осъществяването на програмата за финансиране построяването на СТЕМ кабинети в междинните учебни заведения, с оглед бъдещите изгоди за развиване на стопанската система.

Председателят на АИКБ аргументира и нуждата от смяна във финансирането на просветителната система - като правилото парите следват ученика/студента да се трансформира в парите следват качественото обучение, което да се прави оценка по реализацията, посредством рейтингова система и резултати от външни оценения.

По време на срещата бяха направени и съответни оферти от Станислав Попдончев, зам.-председател на БСК, а точно в региона на професионалното обучение, като акцент бе комплициран върху: (1) ограничение основаването на професионални паралелки в общообразователните учебни заведения, в случай че няма категорично потвърдена потребност в съответната локална стопанска система, (2) основаване на устойчива система за ранно кариерно консултиране и насочване в междинното обучение, (3) нужда от адаптиране на образователните проекти в сходство с профилите и потребностите на локалните стопански системи, (4) основаване на механизъм за следене на реализацията на приключилите професионални паралелки за оценка на успеваемостта и ефикасността на вложените средства, (5) основаване на външна система за оценка на качеството на професионалното обучение, която да включва противоположна връзка от работодателите и от осъществилите се в специалността младежи. По целите в региона на висшето обучение Станислав Попдончев подчертава върху полезността образователните стратегии да се съгласуват с национално представителните работодателски организации, и на смяна в системата на акредитация на висшите учебни заведения посредством включване в оценителните екипи на интернационално приети специалисти. Не на последно място, бе маркирана и нуждата от повишение условията за заемане на университетски длъжности във висшите образователни заведения.

Веселин Тодоров, член на УС на КРИБ, в изявлението си се концентрира върху нуждата от продължение на програмата „ Бизнесът преподава ", с слагане на акцент върху IТ бранша. Посочена бе нуждата от смяна в план-приема във висшето обучение като се усили квотата на инженерните специалности за сметка на филантропичните. В предучилищното и учебното обучение бе дефинирано предложение да се промени стандартът за основаване и поддържане на библиотеки, като се плануват повече средства за финансиране на тези действия.

В качеството си на представител на браншова организация Данко Калапиш - член на Контролната комисия на Съюза на ръководителите в системата на националната култура в България (СРСНПБ), уточни като главен проблем за междинното обучение неналичието на педагогичен и непедагогически фрагменти, като едно от вероятните решения е да се комуникира с българските диаспори в Румъния, Молдова и Република Северна Македония за привличане на лица, които да бъдат подготвени и попълнят неналичието на фрагменти в системата на образованието. Данко Калапиш предложи да се организира и осведомителна акция в посока промотиране на дуалното образование измежду работодателите.

По време на срещата, след разискване на съответни изгоди за просветителната система и бизнеса, министър Галин Цоков и работодателските организации се съгласиха да се възобнови работата на консултативните препоръки по професионално и висше обучение.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР