Продължават разкритията при проучването на средновековния некропол край Неделино. Гробница

...
Продължават разкритията при проучването на средновековния некропол край Неделино. Гробница
Коментари Харесай

Откриха древни погребения на деца при проучването на гробницата в Неделино

Продължават разкритията при изследването на средновековния некропол край Неделино. Гробница от XII век беше открита в равнища на семейство, което копаеше ров за бунар.

След като при започване на годината бяха открити 4 гроба, в този момент при изследването на некропола археолозите откриват още три. Според проучванията костите са на деца.

„ Единият гроб е на напълно малко бебе - може би новородено. В него не бяха непокътнати кости, може би са изтлели с времето. В единият детски гроб, на по-голямото дете, открихме една огърлица от стъклени мъниста и сред тях в средата бронзово кръстче. В други два женски гроба намерихме общо шест пръстена и четири обици, по един чифт в двата гроба “, сподели Николай Бояджиев, археолог в Исторически музей – Смолян.

Археолозите допускат, че некрополът е от XII-XIII век.

„ Обрядът на погребение е християнски - изток - запад, с ръце скръстени на корема или на таза. В единия от детските гробове на гърдите “, изясни Бояджиев.



При археологическите изследвания на двата женски гроба са открити бронзови украшения - шест пръстена и по чифт обеци.

„ Предполагаме, че в близост някъде е имало и средновековно населено място. Тези гробове не са по този начин на празно място. На този стадий като една работна догадка можем да кажем, че това е някакъв дребен некропол от вида на фамилните или родови некрополи “, сподели за bTV археологът.

Снежана Годумова, в чиято равнища беше открита гробницата при ров за водоем, е от първите помощници на археолозите.

„ Опитваме се да оказваме помощ с каквото можем. Много ни е забавно да забележим какво има по какъв начин е било, що е било. Възможно е и наши родственици да са “, споделя дамата.

Ценното на откритите средновековни гробове е, че дават спомагателна информация за региона на Неделино, където до момента не са се провеждали археологически изследвания.

„ Това, което се откри в тази околност Барица, е доказателство, че тук е кипяло живот. Не е мрачно леке Неделино за историята. В района се търси гробът на патриарх Евтимий, за какво да не е в Неделино “, разяснява Здравко Димитров, зам.-кмет на Неделино.

Предстои комисия на Министерството на културата да одобри обекта и да се реши кой ще стопанисва археологическите находки.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР