Продължават преговорите между Българския зъболекарски съюз и НЗОК по Националния

...
Продължават преговорите между Българския зъболекарски съюз и НЗОК по Националния
Коментари Харесай

Не стигат парите за безплатни зъболекарски услуги

Продължават договарянията сред Българския зъболекарски съюз и НЗОК по Националния рамков контракт.

Българският зъболекарски съюз постоянно е реализирал резултати, които са в интерес на пациента, съобщи пред БНР ръководителят на организацията доктор Николай Шарков.

" Тази година за дентална помощ са дадени 12 милиона и 800 хиляди лв. повече средства. Те не са инцидентно, ей по този начин отпуснати. Естествено, че се дължат на една много продължителна активност на Българския зъболекарски съюз, касаеща тази част от нашите пациенти, които преди година и половина не получаваха нищо. Това са изцяло обеззъбените наши пациенти. И ние въведохме още една активност за тях - цели преносими протези ", заяви Шарков.

Парите за дентална помощ не са задоволителни и това е потвърдено още преди 16 години с експертен отчет, подсети доктор Шарков. " Ние се нуждаем от още средства, действителни средства ", акцентира той.

Запазва се пакетът безвъзмездни зъболекарски услуги за децата до 18 години.

" Въобще няма да има никаква смяна или ущърб на децата до 18 годишна възраст и тези четири действия, освен зъбен кариес и пломби, а и затрудненията - пулпити и периодонтити на непрекъснати и краткотрайни зъби, екстракция на краткотрайни зъби, когато се сменят ", добави ръководителят на Българският зъболекарски съюз.

Няма да има смяна и при пакета за възрастни здравноосигурени пациенти, които получават безвъзмезден обзор и три дентални лечебни действия.

" Ние ще мислим като създадем всички калкулации, дали можем да прибавим още нещо в пакета за възрастни, само че нищо не обещаваме, тъй като сега вършим най-прецизните калкулации на база ревизиране на предходните години и на база новия бюджет ", разяснява доктор Шарков.

Броят на лекарите, които работят с НЗОК посредством контракти с районните каси, е почти непрекъснат.

" Но с това произвеждане на лекари по дентална медицина от трите факултета в София, Пловдив и Варна последователно цифрата на лекарите по дентална медицина се усилва. Искам да ви кажа, че със Здравната каса работят някъде към 6 200 лечебни заведения, а превърнато в лекари (защото в някой лечебни заведения има повече от един доктор по дентална медицина), това са към този момент над 7000 лекари по дентална медицина, работещи с НЗОК ", уточни доктор Николай Шарков.

Всеки родител може да заведе детето си за слагане на безвъзмездни силанти при доктор по дентална медицина, който е включен в програмата за профилактика. Консултации могат да бъдат направени на безвъзмезден телефон - 0800 14 546.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР