Продължават да излизат нови скандални разкрития по разследването, станало известно

...
Продължават да излизат нови скандални разкрития по разследването, станало известно
Коментари Харесай

Андрей Янкулов по Дарик: От записи може да се види товарено ли е злато в колата на Любена Павлова

Продължават да излизат нови скандални разкрития по следствието, станало известно като “Осемте джуджета ”. Темата за ресторанта в центъра на София, служил като офис на някогашния магистрат Петьо Петров с прякор Еврото, където са се правили покупко-продажби за кадруване, изнудване и рекет, благодарение на представители на правосъдната система, бе осветена преди повече от 3 години от Антикорупционния фонд, само че без юридически резултат.

Още през юли 2020 година управлението на прокуратурата е знаело за тъпчене на закона и серията от нарушавания на прокурорите, проверяващи проблема " Осемте джуджета ", само че си е затворило очите. Това се схваща от отчет на прокурора Марио Василев от Върховната касационна прокуратура (ВКП), представен от “Дневник ”. Той беше разискван на последното съвещание на Висшия правосъден съвет.

Груби престъпления, сортиране на прокурори, които да работят по случая, вместо инцидентно систематизиране, голословни решения, произвол, липса на потенциал и надзор за правда, уронване на престижа на правосъдната власт - всички тези констатации са разказани детайлно и аргументирано в отчета, на който някогашният основен прокурор Иван Гешев е поставил резолюция " осведомен ". Така съгласно и.д. основен прокурор Борислав Сарафов казусът е пратен в архива.

“Още когато се запознахме с първичната информация, идентифицирахме няколко съществени казуса, които сме и показали ”, сподели в “Кой приказва ” по Дарик Андрей Янкулов, юрист, някогашен прокурор, част от АКФ. По думите му има изключителна процесуална експедитивност, с която се развива досъдебното произвеждане по сигнала на Илия Златанов.

Янкулов означи, че добър знак, че предходната седмица на пленума на Висш съдебен съвет е имало коментар по “Осемте джуджета ”. “Нещо, което до този миг доста спорадично някой от членовете на Висш съдебен съвет се опитваше да повдигне като тематика. Но нямаше институционална реакция на Висш съдебен съвет ”, добави Янкулов.

Той напомни за прокурорска инспекция, в хода на която 35 кг злато са били отнети като материално доказателство и съгласно Златанов са натоварени “с едни колички на паркина на Специализирания съд, в колата на дамата на Пепи Еврото - Любена, със съдействието на спецпрокурори ”. Любена Павлова обаче твърди, че златото си го е получил самият Илия Златанов. “Това нещо би се потвърдило от един записи на камери. Те не се конфискувани обаче, с цел да се удостовери или отхвърли едно твърдение… Как да стигнем до тези записи? Не че не сме уверени, че тези записи ги няма, само че давам образец, че има дейности, които би трябвало да се извършат незабавно. Когато със забавяне се правят процесуални дейности, се затруднява следствието ”, разяснява Янкулов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР