Продължават блокадите на миньори и енергетици на ключови пътни артерии

...
Продължават блокадите на миньори и енергетици на ключови пътни артерии
Коментари Харесай

Блокадите на възлови артерии в страната продължават, протестът с 6 искания към властта

Продължават блокадите на миньори и енергетици на основни пътни артерии в страната - на автомагистрала " Тракия " при Стара Загора, на автомагистрала " Струма " край Дупница, Проходът на Републиката и интернационалният път Русе-Свиленград при Гълъбово, предава Българска национална телевизия.

Протестиращите изготвиха лист от 6 претенции.

Първо и най-важно за всички работещи в централите на въглища и мините по думите на протестиращите е обезпечаване на механизъм за потенциал на въглищните централи като сериозна инфраструктура на енергийната система за страната. " Това нещо ще подсигурява обезпечаване на работа за всички до 2038 година ", разяснява един от уредниците на митинга на Автомагистрала " Тракия ".

Второто искане е за неотложно осъществяване на решението на Народното събрание от 31. 01. 2020 година - Топлоелектрическа централа " Марица Изток " да не понижава мощности си до 2038 година.

Третото е разработване на енергийна тактика на България до 2050 година със наложително присъединяване на обществените сътрудници.

Четвърто е отсрочване на либерализацията на енергийния пазар за битови консуматори от януари 2026 година до постигане на средноевропейските равнища на семейства в състояние на енергийна беднотия.

Петото искане е за бистрота на процедурите за вложения, заложени в териториалните проекти.

Шестото гледище е за отпадане от териториалните проекти на предприятието за преработка на въглищните региони.

Синдикатите чакат покана за среща с депутати в Народното събрание през днешния ден или на следващия ден. Те упорстват, в случай че се стигне до съглашение под него да слагат подписите си представители на всички парламентарни групи.

Миньори и енергетици държат затворена Автомагистрала " Тракия " при Стара Загора от петък. Преминаването във всички направления по пътния възел остава блокирано и трафикът се пренасочва от екипи на полицията по обходни направления.

Протестиращите са доста твърди в настояванията си. Те считат, че министър-председателят и представители на държавното управление би трябвало да проявят почитание към тях и да отидат на място. Отказват изрично да отидат на договаряния в София.

Тази заран на уеб страницата на Министерството на енергетиката бяха качени проектите за равномерен преход. От проекта за района излиза наяве, че Стара Загора ще бъде най-потърпевш, тъй като повече от 11 000 работещи в мините и в ТЕЦ-овете ще бъдат наранени.

" Това е цялостна неистина, което го приказват, за да настроят елементарните жители, които не са свързани с енергетиката. Моята заплата е 1450 лв. ", съобщи Християн.

" Това не може да бъде по този начин. На нас ни би трябвало да добиваме най-малко 20 милиона тона въглища на година ", добави Зорка Маджарова.

" Лошо ще бъде за всички – на единствено за нас, а и за цяла България, тъй като ще се промени всичко. Без енергетика ние ставаме подвластни и от всички други страни ", изясни Николай Нейков.

Гражданското непокорство на миньорите продължава, те приканиха и сътрудниците им от АЕЦ " Козлодуй " да ги поддържат.

Недоволните пробиха полицейската обсада край автомагистрала " Струма " и блокираха аутобана и двете направления. От рано сутринта през днешния ден полиция и жандармерия се опитваше до осуети опитите на недоволни служащи и синдикалисти да блокират автомагистралата.

Още сутринта, край Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", протестното шествие беше спряно от полиция, а протестиращите бяха заставени да оставят колите си.

Шествието продължи с патриотични песни пешком до разклона за автомагистрала " Струма ", преди Дупница. Синдикалисти и служители на реда пробваха да договарят, само че опитите останаха несполучливи. Стигна се до напрежение, а протестиращите пробиха полицейската обсада. Около 200 души са на пътните платна.

Служители на ТЕЦ-Сливен блокираха за малко входна артерия на града в символ на поддръжка към митинга на сътрудниците си миньори и енергетици. Пред постройката на " Топлофикация " се събраха всички, които не са на промяна в предприятието, където работят близо 300 души. Дружеството употребява като гориво въглища главно от басейна " Марица Изток ".

" Солидарни сме с сътрудниците, които са на барикадата към този момент четвърто денонощие ", сподели пред Българска телеграфна агенция ръководителят на синдикалната организация на КНСБ в сдружението Дочо Дочев и добави, че са в протестна подготвеност. Общо 260 са членовете на синдиката в ТЕЦ-Сливен.

" Ако ни затворят, оставаме без прехранване, всички институции остават без парно, ще бъдат наранени всички жители с увеличение на цените ", сподели Иван Стойков, който работи в локалната топлофикация от седем години.

Протестиращите чакат и поддръжка от жителите на Сливен, тъй като затварянето на " Топлофикация " ще се отрази директно на живота им. " Затварянето би довело до екологична злополука в града и прекъсване на отоплението на 15 000 битови клиенти, на съвсем всички лечебни заведения, учебни заведения и детски градини ", сподели Костов.

Утре в 13:30 часа протестиращите от ТЕЦ-Сливен ще блокират Подбалканския път в региона на кръговото придвижване край сливенското село Тополчане.

Служители на " Топлофикация-Русе " проведоха през днешния ден кротичък митинг пред постройката на сдружението в крайдунавския град.

" Искаме да се преразгледат териториалните проекти за обективен преход, които даже не сме виждали. Ние не можем за толкоз малко време - до 2026 година, да преминем на различен тип гориво с изключение на въглища. Искаме да има публично разискване, в което да участваме. Ако продължава намаляването на излъчванията с темповете, за които се приказва, ТЕЦ-Русе през 2026 година ще би трябвало да спре работа. Това значи, че 20 000 клиента ще останат без топлоенергия и топла вода ", съобщи Елена Млеченкова - ръководител на синдикалната организация към КНСБ в Топлофикация-Русе.

Тя съобщи, че поддържат настояванията на всички енергетици в страната. По думите ѝ в " Топлофикация-Русе " работят към 400 души.

Служителите скандираха " Оставка " и обявиха, че на следващия ден още веднъж ще излязат на кротичък митинг пред постройката на сдружението.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР