Продължаваме с натиска върху Европейската комисия и държавите-членки, за да

...
Продължаваме с натиска върху Европейската комисия и държавите-членки, за да
Коментари Харесай

Елена Йончева: Време е ЕК да представи законодателство в защита на свободата на медиите


Продължаваме с натиска върху Европейската комисия и държавите-членки, с цел да се обезпечи и подсигурява независимост на медиите, в това число със законодателство. Основата поставихме през ноември, когато Европейският парламент (ЕП) одобри резолюция за медиите, на която аз съм съавтор. Това сподели евродепутатът Елена Йончева в изявление за предаването „ Неделя 150 “ на БНР. В понеделник тя ще взе участие в огромна интернационална конференция за свободата на медиите, проведена от групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал.

В полемиката ще бъдат разисквани проблемите, с които се сблъскват публицистите, с изключение на в България, и в други държави-членки – Унгария, Словения, Хърватия, Полша, Франция. Конференцията е значима освен, с цел да „ се оплачем “, само че и да се подтикне Европейската комисия да предложи бързо законодателство, изясни Елена Йончева. Медийната независимост е част от върховенството на закона, което Европейски Съюз следи. От тази година всички европейски средства за държавите-членки са обвързани със спазването на този главен принцип на съюза, напомни тя.

Медиите възпитават феновете, слушателите. Страшно е, когато от ден на ден и повече има подобен вид репортажи – от джипката на министър-председателя. Тогава се заглушава сериозното мислене на българите, те одобряват към този момент за обикновено това отчитане на работата, разяснява Елена Йончева в отговор на въпрос за маниера на Бойко Борисов да заобикаля публицистите и даже срещите с депутати. Затова всичко, което се случва в България, би трябвало да става притежание на институциите в Брюксел, съгласно нея. Като член на мониторинговата група за народна власт, тя ще упорства пред сътрудниците си да не престават да канят Бойко Борисов, с цел да бъде изслушан за обстановката в България. Единствено той, от всички поканени до момента министър председатели, е отказвал и то два пъти.

Нелепо е ръководещите да приветстват мирните митинги на българите. Безчувствието към тях може да докара до усилване на напрежението и протести. Откраднатата независимост, съгласно мен, би трябвало да е съображение за това. Тогава ще забележим кой и по какъв начин ще се крие в джипката, сподели още Елена Йончева. Попитана за държанието на Българска социалистическа партия, тя съобщи, че както за нея, по този начин и за доста от българските гласоподаватели, е неясно за какво левицата не е на улицата, а стои в Народното събрание, където легитимира ръководството. Имам своя отговор, само че не желая да влизам в елементи в сегашната предизборна обстановка, сподели Елена Йончева. Според нея, в същия миг, неподкрепата за президента Румен Радев за втори мандат, демотивира последователите на левицата. Подкрепата е значима преди изборите, с цел да покаже къде Българска социалистическа партия се нарежда по отношение на ГЕРБ. Повечето от българските жители се питат дали има сделки сред Корнелия Нинова и Бойко Борисов, с партиите от статуквото. Избирателите си задават въпроса дали ръководителят на Българска социалистическа партия не хвърля по Бойко Борисов просто хартиени стрелички.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР