Продължаваме промяната“ целят предсрочни избори, за да елиминират опозицията и

...
Продължаваме промяната“ целят предсрочни избори, за да елиминират опозицията и
Коментари Харесай

Мустафа Карадайъ за Кирил Петков: Цар Киро! Опитва се да се държи като монарх

„ Продължаваме промяната “ целят предварителни избори, с цел да отстраняват опозицията и съдружните си сътрудници, счита водачът на Движение за права и свободи
„ Продължаваме промяната “ целят предварителни избори, с цел да отстраняват опозицията и съдружните си сътрудници “. Това съобщи на брифинг в Народното събрание водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

Според него има разбъркване на управляващите. Премиерът оповестил, че събира информация, води следствие, щял да арестува. Обявявал кой бил нарушител, подкупен и разказвал по какъв начин той приготвя доказателства, с цел да арестува разнообразни хора.

„ В това време общините бедстват. Детски градини и учебни заведения не могат да си заплащат сметките “, уточни Карадайъ.

Лидерът на Движение за права и свободи се възмути, че нарушителят на Конституцията щял да им праща инспекции вместо средства и помощ.

„ Те бедствията минаха, само че казусът след тях не е решен, нито в пътищата, нито в подпорните стени. Той към този момент става рецидивист в нарушаването на Конституцията. Според нея има разделяне на управляващите. Опитва се да се държи малко като цар, като монарх, цар Киро “, по този начин дефинира държанието на премиера Карадайъ.

„ Заканата им за промени в КПКОНПИ и въобще заканата им за битка с корупцията видяхте ли по какъв начин ги оповестиха - промени би трябвало да има и там би трябвало да сложим наши хора “, продължи Карадайъ.

„ Казаха, че ще се саморазправят с кметовете на общини на опозицията, разбираме Движение за права и свободи и ГЕРБ, тъй като те нямат кметове на общини. 2019 година ги нямаше на политическия терен. Политическият извод е, че посредством разпра с локалната власт задачата е да се провокират частични избори, да се настанят в локалната власт и да произведат предварителните си избори, с цел да може да отстраняват съдружните си сътрудници и тогава в действителност ще заприличаме на монархия и ще си имаме цар Киро “, безапелационен бе Карадайъ.

„ Вече се заприказва, че си имат и дворцови навици, както цар Киро разгласи, че ще „ оди пешком “, по този начин НСО му разнася храната из София, първата дама ревизира дали са й свежи плодовете и зеленчуците “, описа Карадайъ клюки, които се носели из Народното събрание, като означи, че това не е по никакъв начин смешно.

„ В България си имаме цар, Всевишният здраве и живот да му дава “, сподели още Карадайъ, визирайки Симеон Сакскобурготски.

Той акцентира, че по Конституция България е парламентарна република.

Движението за права и свободи показа по време на брифинга в Народното събрание и предложенията си за промени в Конституцията.

Ръководството на Движение за права и свободи се е срещнало с шефовете на всички останали групи в Народното събрание, с изключение на с „ Демократична България “, които не ги приели, само че планът е предаден от секретаря на Движение за права и свободи и на тях.

На база на всички срещи Движение за права и свободи предлага да се направи план за промени на Конституцията по метод, по който да не се визира полето на Великото национално заседание, т.е. да се създадат вероятни промени само и единствено в полето на нормално Народно заседание, с цел да има някакви промени.

„ Защото в случай че се прекрачи полето на нормално национално заседание и отидем в полето на Велико национално заседание, то не е доста несъмнено дали въобще ще има промяна “, уточни ръководителят Движение за права и свободи.

Карадайъ изясни, че в плана на Движение за права и свободи са взети поради мненията на специалисти, делата и претекстовете в решенията на Европейския съд по правата на индивида, мненията на Венецианската комисия, отчетите и рекомендациите на Европейска комисия. Сред специалистите, които са създали плана, е и някогашният арбитър проф. Пламен Киров и неговият екип, както и други някогашни конституционни съдии. От екипа на основния прокурор не са взели участие, посочи водачът на Движение за права и свободи.

„ Политици визират промяна на персони за правосъдна промяна, а не промяна “, сподели още той.

Сред концепциите са още сегашния Висш правосъден съвет да бъде разграничен на Висш съвет на съдиите и Висш съвет на прокурорите, като представители на Върховен административен съд, Върховен касационен съд и основният прокурор, които до момента влизат по право във Висш съдебен съвет, да не вземат участие във висшите препоръки на съдиите и прокурорите. Те ще се състоят от 13 души, като членовете на тези висши препоръки от Народното събрание ще се избират с болшинство от 2/3. Мястото и функционалностите на Висш съдебен съвет да остане по този начин, както е до момента в Конституцията, оферират от Движение за права и свободи.

Те оферират още споразумяване на въпроса с самостоятелната конституционна тъжба. Като резултат от срещите, които са провели в Брюксел с Екологичен потенциал и Европейска комисия, са зародили и спомагателни тематики, като една от тях е членовете на Конституционния съд да се избират с болшинство от 2/3, тъй като той се явява като Горната камара в структурата на нашата страна. Темата за двойното поданство също е заложена в конституционните промени на Движение за права и свободи. Те желаят да отпадне условието за ограничаване. Като Карадайъ акцентира, че тематиката била повдигната от абсурда към премиера Кирил Петков.

„ Опитваме се и желаеме да се затвърди въпросът с правото на глас и избора на българския глас да стане неотменимо право, то е обезпечено, само че има техники за лишаване “, уточни той.

Разгледан и преразгледан е въпросът с пълномощията на основния прокурор, надзорът за правда се трансферира на по-горни инстанции, а не основният прокурор да реализира тази активност, в неговото поле остават единствено методическите показания за уеднаквяване на практиката на другите съдилища и процедури.

По-рано Движение за права и свободи пък отхвърли да влезе в основаната през днешния ден краткотрайна комисия за конституционни промени в правосъдната власт, проведена от „ Демократична България “.

„ Не е протест от наша страна. Нашите народни представители доста ясно споделиха какво е отношението ни. Прави се комисия за промени в конституцията без да има оферти. Какъв ще бъде предметът й? Ето, виждате по какъв начин се прави - написали сме си домашното, събрали сме специалисти от правосъдната система, влезнали сме в диалози с другите парламентарни групи, с цел да търсим подпомагане и тогава да пристъпим към деяние, а те оферират комисия за водене на диалози “, разяснява Карадайъ.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР