Продължаваме промяната“ се ползва с декларативната електорална подкрепа на 19,6%

...
Продължаваме промяната“ се ползва с декларативната електорална подкрепа на 19,6%
Коментари Харесай

"Галъп": "Продължаваме промяната" е първа сила, следвана от ГЕРБ

Продължаваме смяната “ се употребява с декларативната електорална поддръжка на 19,6% от пълнолетните българи, на втората позиция са ГЕРБ – с 14,2%. Данните са на база всички имащи право на глас у нас в открит въпрос. 7,9% показват Движение за права и свободи, 6,1% – Има Такъв Народ. Българска социалистическа партия е с 5,5%, Демократична България – с 3,4%, „ Възраждане “ – с 2,5%, Вътрешна македонска революционна организация – с 1,1% и „ Изправи се.БГ “ – с 1% от всички имащи право на глас. Най-голямото струпване, по традиция, е при тези, които декларират, че няма да гласоподават или не биха подкрепили никого – общо 35,2%.

Данните са от постоянното месечно без значение проучване на „ Галъп интернешънъл болкан “ по метода “лице в лице ”, представително за пълнолетното население на страната. Агенцията следи този индикатор всеки месец в три десетилетия. Трендовете в последните месеци демонстрират последователно излизане от политизацията, която нормално характеризира околоизборни интервали, и определяне на избрани равнища на поддръжка за партиите. „ Продължаваме промяната “ резервира преднината, „ ножицата “ с ГЕРБ от над 5 пункта укрепва в този месец.

Индикаторите, които организацията употребява обаче, демонстрират друга степен на неотстъпчивост на другите електорати. Например, този на Политическа партия е още по-скоро мрежа, в сравнение с корав електорат. Подкрепата за друга още изграждаща се групировка като „ Възраждане “ евентуално пък остава ненапълно скрита и би показала своята готовност в съответно състояние на избори. Нишата на „ Възраждане “, регистрирана в равнищата на общо доверие към партията, се е нараснала три пъти в последната година.

Следва да се има поради, че 66% у нас са против зеления документ, а в негова поддръжка се афишират 23,6%, до момента в който останалите се двоумят. Това значи, че анонсът на държавното управление за срочно отпадане на документа e в благозвучие с публичните настроения и е пристигнал в точния момент.

Като че ли в последните месеци има известна ерозия на поддръжката при Има Такъв Народ, както и известна загуба на престиж при Българска социалистическа партия и Демократична България – като резултат и от изборния резултат през ноември. Движение за права и свободи пък се колебае в обичайните си равнища. Всички тези обединения са в надпреварата за идващ парламент, в случай че изборите бяха в този момент, като Демократична България и „ Възраждане “ остават по-близо до евентуалната преграда. Разбира се, съответната изборна преграда се пресмята на база гласуващи, а тук са показани данни измежду всички имащи право на глас. Под тази преграда в този момент съумяват да се отличат само Вътрешна македонска революционна организация и групировката на Мая Манолова.

Перспективата за нови предварителни избори обаче се отхвърля изрично. 55,6% от запитаните са срещу нови избори, 17,5% одобряват сходна вероятност. Останалите се затрудняват да образуват мнение. Това значи и отмалялост от отминалата година на избори, и липса на витална политическа опция в всеобщите очи.

Изследването е извършено „ лице в лице “ с таблети сред 3 и 11 февруари 2022 година измежду 803 пълнолетни българи. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Абсолютната оптималната неточност е ±3,5% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на към 55 хиляди души.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР