Продължаваме промяната (ПП), новорегистрираната формация на служебните министри Кирил Петков

...
Продължаваме промяната (ПП), новорегистрираната формация на служебните министри Кирил Петков
Коментари Харесай

Ще отвее ли промяната Борисов? Как да четем резултатите от изборите

" Продължаваме промяната " (ПП), новорегистрираната групировка на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев бележи впечатляващ триумф на третите за тази година парламентарни избори като се бори за първа мощ и излиза на фотофиниш с ГЕРБ. Но дали лагерът " на смяната " ще има превес в новото национално заседание ще зависи от Българска социалистическа партия и в по-малка степен от партията на Слави Трифонов (ИТН) - новите балансьори.

Двата центъра на опълчване - този на ГЕРБ и Движение за права и свободи, които се борят да запазят политическите и икономическите си позиции след 10-годишна доминация във властта, и този на " Продължаваме промяната " (ПП) и " Демократична България " (ДБ) от друга, са с радикално разнообразни поръчки за това по какъв начин би трябвало да се ръководи страната.

" Знаем, че съдружно ще е идващото държавно управление, а промяната на основния прокурор и основаването на настояща антикорупционна организация, която фактически да се бори с корупцията, са двете политики, без които не можем ", сподели пред изборната урна Кирил Петков.

Никоя от двете страни няма задоволително депутати с цел да образува болшинство и да излъчи държавно управление. Всяка от тях има късмет да вземе превес, в случай че притегли, или Българска социалистическа партия, или Има Такъв Народ в обединението си.
Реклама
Към който и полюс да отиде Българска социалистическа партия, това ще е задоволително за образуване на болшинство от над 130-140 депутата. Заявката на множеството политически сили е, че този път ще бъде излъчен кабинет. Трудно можем да се ориентираме какъв, в случай че съдим по думите на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която сподели, че гласоподава за " смяна, непоклатимост, предвидимост и прогнозируемост ". " Промяна " е основната дума на реформисткия лагер, " Стабилност " е тази на Борисов и статуквото, въпреки че в днешния ден той заприказва за " смяна на смяната ".

В онлайн изявлението си с негови гласоподаватели преди два дни Слави Трифонов беше по-категоричен: ще направи " всичко допустимо, с цел да бъде формирано държавно управление " с " естествените съдружници ", които по думите му са Политическа партия и Демократична България. Това, съдейки по предварителните резултати е допустимо болшинство, въпреки и на ръба на нужните 121 депутата. Но думите и делата на Слави и депутатите му доста се разминаваха в предните парламенти. Избирателите го наказаха поради това. От първа политическа мощ на предходните избори през юли в този момент Има Такъв Народ се свлече до петото място като е изгубил близо ⅔ от гласоподавателите си през юли.
Кой ще е победител въпреки всичко
Екзит пола не отразява изборите в чужбина, тъй че е прекомерно евентуално " Продължаваме промяната " да стопи тази разлика, което значи, че не е изключено да гледаме повтаряне на финала от предходния избор, когато партията на Слави Трифонов победи ГЕРБ с гласовете от чужбина. Ако още веднъж случи по този начин, това ще е огромната изненада на тези избори, тъй като всички социологически изследвания преди избори даваха сензитивна преднина за някогашната ръководеща партия на някогашния министър председател Бойко Борисов от към 8%. Освен това, този избор ще е вторият подред, който ГЕРБ може да го загуби.
Реклама
Технически, мандатът за сформиране на държавно управление се дава на най-голямата парламентарна група, а не на партията с най-вече депутати. Така даже такава да остане ГЕРБ, Политическа партия и Демократична България, теоретично могат да образуват парламентарен съюз - обща група, и да вземат самодейността за сформиране на кабинет.
Какво да гледаме в резултатите
Съотношението сред лагерите на смяната и статуквото

Психологически значимо е дали ГЕРБ и Движение за права и свободи имат повече по отношение на Политическа партия и Демократична България. По данни от екзитполове това е по този начин, с разлика от десетина депутата. След три пъти вървене до урните гласоподавателите, които поддържаха всеобщите митинги против ръководството на Борисов (в всекидневен съюз с ДПС) са съумели да уронят, въпреки и малко, парламентарната позиция на ГЕРБ и Движение за права и свободи, които в 44-ия парламент имаха дружно болшинство от 121 гласа. Силите на смяната още веднъж не съумяват да вземат връх, само че от 0 депутати преди година и под 50 в междинните парламенти в този момент са с над 90, въпреки триумфът на Политическа партия да е за сметка на другите протестни партии - групировката на Мая Манолова изобщо не влиза в Народното събрание, а Демократична България се свива до под 10%.
Ще премине ли партията на Костадин Костадинов - " Възраждане " 4%-ната преграда
Ако това се случи, каквато възможност екзит половете дават, няма да има трагични промени в разпределението на силите. Но няма и да работи в интерес на реформисткото болшинство. Националистическата групировка на Костадин Костадинов взе участие интензивно в митингите против държавното управление на Борисов предходната година, само че е надалеч от полезностите, зад които застават останалите партии на митинга. Лидерът й Костадин Костадинов не един път се е обявявал против приемането на еврото да вземем за пример и даже провежда митинги против влизането на България в банковия съюз, а последователите й са антинатовски настроени. Формацията интензивно стачкува и против имунизациите и зелените документи, което в действителност може да стои и зад по-високия и резултат на този избор.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Седмицата 2 Места 3 Климат 1 Климат 2 Седмицата 3 Промишленост 1 Седмицата 2 Климат 3 Места Реклама
Така че е мъчно да се предвижда какво ще е държанието на " Възраждане " в идващия парламент. Освен това през лятото на 2020 година прокуратурата изиска заличаването на партията, само че съдът отхвърли настояването.
Избирателната интензивност
Повечето социологически организации предвидиха над 50% интензивност, само че тя мъчно ще бъде към 40% - най-малко такива прогнози направи по-рано представителят на ЦИК Цветозар Томов. Броят на гласувалите спада на всеки последващи избори тази година. През април до урните са отишли над 3.3 млн. души, през юли с половин милион по-малко, след гласуването през днешния ден, дейните гласоподаватели може да се окажат в допълнение свити. Дали обаче това се дължи на незаинтересованост у хората или е резултат от ограничавания платен избор, машинното гласоподаване и комбинацията от два избора - занапред ще излиза наяве.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР