“Продължаваме промяната /ПП/ е на минимална дистанция от 1% пред

...
“Продължаваме промяната /ПП/ е на минимална дистанция от 1% пред
Коментари Харесай

Тренд: ПП с минимална преднина пред ГЕРБ, спад в доверието към кабинета

“Продължаваме смяната ” /ПП/ е на минимална отдалеченост от 1% пред партията на Борисов. Това сочи представително изследване на Изследователския център “Тренд ” по поръчка на

Войната в Украйна и влошената интернационална конюнктура водят до смяна в структурата на оптимизма и скептицизма на българина за бъдещето на страната. Делът на песимистите (47%) към този момент е по-голям от този на оптимистите (40%), до момента в който единствено месец по-рано стойностите бяха обърнати. Динамичните събития от последния месец като покачването на цените на съществени артикули и услуги, искрите сред президент и изпълнителна власт и търканията сред сътрудниците в обединението недвусмислено са дали своето отражение върху публичните настройки. Регистрира се спад по съществени знаци.

Отрицателните оценки за работата на Народното събрание се повишават от 52% през февруари до 64% през март.

Положителните оценки падат от 29% през февруари до 24% през март. При оценката за работата на държавното управление се вижда даже по-драстична смяна.

По данни на “Тренд ” от началото на мандата позитивните и негативните оценки за работата на този кабинет бяха изцяло сходни (39% позитивни и 40% негативни през януари и февруари). През март позитивните оценки за работата на държавното управление са 29%, а негативните - 56%. Промени социолозите регистрират и при електоралните настройки. За последните два месеца “Продължаваме смяната ” губи 3,5% от поддръжката си измежду гласуващите. Формацията към Кирил Петков и Асен Василев продължава да заема първа позиция, само че с минимална преднина от 1% пред главния си конкурент, сочи проучването. ГЕРБ от своя страна стоят статично като поддръжка с 21,9% от гласуващите.

Според изследването Движение за права и свободи заема трета позиция с 11,4% от деклариралите, че ще гласоподават на последващи избори, а незабавно след нея се подрежда Българска социалистическа партия с 10,4% от гласуващите.

Следват “Има подобен народ ” (7,5% от гласуващите), “Демократична България ” (7,4% от гласуващите) и “Възраждане ” (7,3% от гласуващите) на пренебрежима отдалеченост посред им.

При президента Румен Радев има спад от 6% за първи път от година. При оценката за работата на президента Румен Радев динамичността не е толкоз сериозна, само че и там се записва ерозия, която прекъсва позитивния тренд от последните няколко месеца.

През февруари 55% оценяваха позитивно работата на президента, а 1/3 - негативно. През март позитивните оценки са 49%, а негативните - 39%. Всъщност подобен спад от 6% в поддръжката за президента последно е имало при започване на 2021 година

Представителното изследване на Изследователския център “Тренд ”е по поръчка на " 24 часа ". /
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР