Продължаваме промяната е най-даряваната политическа формация в България. Поне това

...
Продължаваме промяната е най-даряваната политическа формация в България. Поне това
Коментари Харесай

ПП с най-много дарения, но без отчети за приходите и разходите

„ Продължаваме промяната ” е най-даряваната политическа групировка в България. Поне това демонстрират докладите в последните избори.

Формацията на Кирил Петков и Асен Василев събра над 1 млн. лева за вота през октомври. Реално 70% от политическите дарения в България са точно към „ Промяната ”. Като групировката продължава да е дейна и да приема финансиране през уеб страницата си.

След шума към даренията за политическите сили у нас, читатели на „ 24 часа ” се вгледали детайлно в уеб страниците на другите партии.

Така открили, че в секция „ Публичен указател ” на „ Продължаваме Промяната ” не работи нито един линк, не може да бъде открит нито един годишен доклад за проходите и разноските на тази политическа мощ не се виждат.

В същото време на уеб страницата на Политическа партия доклад за даренията, какъвто е наложителен по закон, също липсва. А всичките дарения и доклади са на уеб страницата на съдружния сътрудник ВОЛТ. Въпреки че на вота през октомври Политическа партия бе записана партия, която взе участие в коалиция.

И докладите пред Сметната палата, където са забележими даренията са подадени от името на трите обединения. В обединението участваше и партията „ Средна европейска класа ”, чийто уеб страница пък е недосегаем.

Законът в действителност позволява една малка врата - партиите се регистрират наложително и на уеб страницата си, обединенията единствено пред Сметната палата. Заради това да вземем за пример указател на даренията и доклади за изхарчените пари липсват и на интернет страницата на „ Демократична България ”. За сметка на това партиите, които вземат участие в тази коалиция – „ Да, България ”, ДСБ и „ Зелените ” напълно правилно са разгласили докладите си на своите уеб сайтове.

Всъщност, като се изключи Политическа партия, единствено „ Възраждане ” не съблюдава това условие да разгласява докладите си на своя уебсайт. Формацията на Костадин Костадинов, апропо, също подава правилно данни пред Сметната палата.

Най-подробни в докладите си са старите обединения - ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. При тях доклади за събраните и разходваните суми има за всеки непълен избор, даже и за най-малкото кметство.

Допълнително ГЕРБ и Движение за права и свободи не събират и отхвърлят дарения за избори, а финансират акциите си от дотациите си. Българска социалистическа партия събира дарения, които обаче регистрира правилно както пред Сметната палата, по този начин и на своята уебстраница.

Линк към доклади липсва и на уеб страницата на „ Български напредък ”, само че на последния избор групировката на Стефан Янев не бе записана като партия в ЦИК, а се яви с непозната регистрация като коалиция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР