Продължавам да съм шокиран от това, което чух. Когато говорим

...
Продължавам да съм шокиран от това, което чух. Когато говорим
Коментари Харесай

Как отеква скандалът с трансплантациите

„ Продължавам да съм шокиран от това, което чух. Когато приказваме за трансплантации, има една основна дума – доверие. За да има донорство, би трябвало да има доверие, а този скандал убива доверието . Това е чудовищно, което се е случвало. “ Този коментар направи пред БНР единственият двойно трансплантиран българин – Георги Пеев от Хасково, след у нас.
Такива неща се случваха в Пакистан и Ирак преди 25 години , добави Пеев.  

„ Твърде добре познавам системата. Това, с цел да се случи, е минало през ужасно доста хора “, уточни той.

„ Трансплантолозите в България не са като автомонтьорите – те не са толкоз доста. Това не е един автомонтьор да хване част от една кола и да я постави в друга кола. “

Държавата би трябвало да има човешко отношение към трансплантациите . Когато върнем доверието в опазването на здравето, тогава ще се оправят и трансплантациите. На този стадий няма по какъв начин да стане. Всичко е счупено по веригата “, безапелационен е Георги Пеев.

Доверието се занулява , счита юрист Надежда Славчева, която има докторантура по трансгранична здравна помощ. Тя посочи, че нормативната ни уредба за трансплантациите е богата и изчерпателна, само че е под въпрос нейното съблюдаване.
Лекарите не са тези, които да търсят истината дали дадени лица са родственици и да оспорват документи, само че могат да алармират, счита юрист Славчева.

Преди да се извърши взимане на органи от даден донор, цялата документи от лечебното заведение в комплект отива в ИА „ Медицински контрол “ 7 дни преди вземането, посочи тя.

Много хора вземат участие в този комплициран развой, няма по какъв начин да са един или двама, сподели Славчева.

Не знам дали става въпрос за затваряне на очите или неглижиране, или някакъв автоматизъм в процедурата . Като правист чакам да излязат публични данни. “

„ Евротрансплант “ е един идеал, от който сме много надалеч “, заключи Надежда Славчева, запитана отдалечава ли се страната ни от участие в европейската мрежа за трансплантации. 

Повече по тематиката чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР