Продължавам да настоявам за по-голяма европейска солидарност в България, тъй

...
Продължавам да настоявам за по-голяма европейска солидарност в България, тъй
Коментари Харесай

Радев за инцидента край Елхово: Очаквам МВнР да извика турския посланик

Продължавам да упорствам за по-голяма европейска взаимност в България , защото имаме най-дългата сухопътна външна граница на Европейски Съюз, където има деен поток от мигранти. Трябва повече техника и жива мощ. Ние сме задействали освен средства от бюджета, ние активизираме и персонален състав от Българската войска. Ние натоварваме нашите хора и би трябвало усетим европейската взаимност на нашите граници и несъмнено, би трябвало да бъдем признати в Шенген. Това съобщи президентът Румен Радев на втория ден от Срещата на върха на държавните и държавни ръководители, които вземат участие в 27-ата Конференцията на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за изменението на климата (COP27). Радев съобщи това във връзка трагичния случай край Елхово, при който почина граничен служител на реда при престрелка с незнайни причинители.

Това е невиждан случай, доколкото досега е известно - от територия на друга страна да се стреля по наш служител на реда. Очаквам външно министерство да извика турския дипломат и да пожелаеме взаимно следствие, уточни още той.

По отношение на обвинявания полковник от армията за гибелта на военния водач майор Валентин Терзиев, разрушил се с МиГ-29 край Шабла, Радев съобщи, че не може да разяснява решения на прокуратурата. Военната авиация е рисков поминък, уточни Радев и подчертава това, че има потребност се обърне повече върху персоналния състав на българските Военновъздушни сили.

Радев също по този начин посочи, че още на следващия ден ще насочи покана към ПГ на " Възраждане " за съвещания. Трябва да бъде възобновена естествената среда и разговорът в една остра предизборна акция, нужна е конструктивност сред партиите, договарянията не са сред президента и партиите, а сред партиите, напомни президентът.

Радев разяснява и какво се чака от втория ден на Срещата на COP27. " Днешната сесия ще премине под знака за взаимовръзката сред енергетика и климата с акцент за нови , устойчиви и екологични технологии. България имаме чудесни условия за произвеждане на сила от Слънце, имаме чудесни условия за сила от вятър в акваторията на Черно море, имаме най-развитата система от хидроелектрически уреди, ние към момента не сме се възползвали оптимално от ВЕЦ-ове и най-много за съхранението на силата. Имаме и чудесни експерти по атомна сила ", уточни той.

По думите му може да се затвори денонощният цикъл на производства на сила и да се съхранява, с цел да може да се стабилизират енергийните системи в района. Този район може да създава и силата на бъдещето - зеления водород, уточни още българският държавен глава.

Президентът ще показа формалната кандидатура България да е хазаин на идната среща на COP27.  България може да даде образец за зелен метод в стопанската система, счита още президентът.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР