Продължава тенденцията за подобряване на навиците на плащане от страна

...
Продължава тенденцията за подобряване на навиците на плащане от страна
Коментари Харесай

Българските фирми плащат по-редовно фактурите си

Продължава наклонността за възстановяване на навиците на заплащане от страна на бизнеса в България и Европа, а страната ни е на второ място в Европа по възобновен оборот с помощта на компаниите за събиране на задължения. Това сочи представително изследване на един от водещите интернационалните снабдители на индивидуализирани финансови услуги EOS " Навици на заплащане в Европа “ 2019. Тазгодишното издание е 12-о подред в партньроство с самостоятелния институт за пазарни изследвания " Кантар " (Kantar TNS) и обгръща 3400 компании в 17 европейски страни.

Според него тази година е доближат самобитен връх по постоянно платени фактури - 81% приблизително за Европа. В България 77% от издадените фактури се заплащат в точния момент (при приблизително 79% за Източна Европа и 76% за България през 2018 г.). У нас 19% от фактурите се заплащат със забавяне при 20% през 2018 година, като освен това с три дни се е нараснало забавянето – от 19 на 21 дни. Четири на 100 от фактурите се отписват заради неспособност да бъдат събрани въобще, като по този индикатор няма смяна по отношение на 2018 година

Въпреки подобрението българският бизнес още веднъж е в групата с неприятна дисциплинираност – 23% от фактурите, издадени към фирми-контрагенти, се заплащат със забавяне или въобще не се погасяват (при приблизително равнище за Европа от 19%). Другите страни със подобен дял нередовни заплащания са Обединеното кралство (21%), Гърция (23%) и Румъния (22%).

Българските жители са по-дисциплинирани по отношение на бизнеса. При тях просрочените фактури са 18% (спрямо 16% приблизително за Източна Европа). Забавените заплащания при частните лица понижават с 5% по отношение на предходната година.

Според анализите на EOS забавените заплащания от клиенти засягат финансовото здраве на фирмите. Основните отрицателни последствия са: понижаване на облагите (58%), липса на ликвидност (48%) и по-високи разноски за лихви (47%).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР