Продължава скандала с журналиста Петър Волгин от БНР. Още един

...
Продължава скандала с журналиста Петър Волгин от БНР. Още един
Коментари Харесай

Розита Еленова, СЕМ: Волгин е свещена крава в БНР! Приравни лъжата и езика на омразата на свободата на словото

Продължава абсурда с журналиста Петър Волгин от БНР. Още един член на Съвет за електронни медии излезе с остра позиция.

Припомняме, че Волгин в събота обяви по националното радио руска подправена вест от ТАСС и ДНР, че българският кораб " Царевна " е похитен от украинци, а след това влезе в тежък конфликт с Александрина Пендачанска от публичния съвет на БНР.

Той се оправда, че просто е дал " всички гледни точки " и не приема, че дезинформирал обществото, създавайки напрежение и за околните на моряците.

Като реакция Александрина Пендачанска напусна публичния съвет на БНР поради това, че Волгин популяризира редовно подправена информация и съветска дезинформация.

Ето и коментара на Розита Еленова пред

- Г-жо Еленова, ще предприеме ли Съвет за електронни медии дейности поради предаването на Петър Волгин?

- Предстои съвещание на Съвет за електронни медии в петък и доста се надявам, че докладната ми от понеделник за мониторинг на предаването, към което се шуми, ще има отчет. Преди 20 дни като член на съвета написах и докладна с гледище за мониторинг по отношение на тематиката дезинформация в двете публични медии БНР и Българска национална телевизия. 

- Вие персонално виждате ли проблем в програмното наличие?

- За мен като консултант през всички тези години БНР живее в извънреден комфорт. Българска национална телевизия, въпреки това, получава целия негатив - който е и коректив, тъй като публичното внимание е ориентирано към нея. Но Българска национална телевизия се конкурира с доста частни медии. Докато БНР няма никаква конкуренция. Застинало е и живее на остарели лаври. Уж е " най-демократичната медия ", а влиза в подобен скандал за централно предаване. Може би тази рецесия ще накара управлението да се замисли за падащите рейтинги. Опасявам се, че доста от тези, които споделят какъв брой демократична медия е БНР, може би изобщо не го слушат. Липсата на конкуренция и коректив води до това радиото да не се развива и да има все едни и същи проблеми и да е застинало 20 години обратно.

Обезпокоително е, че има шумна оставка от Обществения съвет.

За следващ път се убедих, че душeвността за подобен висок пост като общоприет шеф на БНР е от значително значение. Гласувах " въздържал се " при избора на Милен Митев (както и при Андон Балтаков) тъкмо тъй като не съм уверена във високо реактивната реакция в сходни моменти. Надявам се Милен Митев с неувереното си държание тези дни да не повтори държанието на предшествениците си. Лабилната душeвност на предходния шеф го накара да изостави радиото след година и половина. 

- Вашият коментар съответно по проблема с Петър Волгин?

- Всички тези години Петър Волгин е свещена крава, за която никой общоприет шеф не откри единни стандарти за професионализъм.

Но това не се случва за пръв път. В края на 2015 година Съвет за електронни медии наложи санкции (финансова санкция) поради езика на омразата в предаването " Деконструкция ".

Изведнъж лъжата стана равностойна на свободата на словото! Тя е доста по-сложен съставен елемент и би трябвало да имаме сензитивност да разграничаваме отзиви от обстоятелства.

- Какво би могъл да направи Съвет за електронни медии?

- Искам да подчертая, че не е правилно, че Съвет за електронни медии няма пълномощия да се намеси. Правомощията на Съвет за електронни медии са огромни. Законът за радиото и малкия екран (ЗРТ), имам предвид член 10 и член 17 (тези членове предвиждат да не се допускат предавания, внушаващи непоносимост и които възхваляват или оневиняват свирепост или принуждение или подбуждат към злоба въз основа на породист, сексуален, набожен или народен симптом - б.а.), макар и стар, е задоволително добър. След като в друга обстановка Съвет за електронни медии се е занимавал с сходен проблем, значи има рецидив. Има основателни съмнения за нарушавания. И нито един от последните няколко шефове на радиото не е предотвратил това. Значи този човек има голяма отбрана?

- Това ли е оптималната глоба - парична санкция?

- Да, Съвет за електронни медии не може и няма да се бърка в публицистичната политика. Но ще пледирам за среща с генералния шеф да обсъдим тематиката. Изключително съм обезпокоена, тъй като правото на независимост на изложение не значи, че БНР би трябвало да работи в заспалост и да толерира свещени крави.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР