Продължава проверката на полицията и Специализираната прокуратура в офиса на

...
Продължава проверката на полицията и Специализираната прокуратура в офиса на
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата разследва измами със средства от еврофондове

Продължава инспекцията на полицията и Специализираната прокуратура в офиса на предприемача Миню Стайков в центъра на Карнобат.

По непотвърдени данни инспекцията е обвързвана със злоупотреби с евросредства по програмата „ Млад фермер “, съобщи БНР.

Съвместно с Министерство на вътрешните работи и ДАНС, Специализираната прокуратура проверява измами със средства от европейски фондове. Акцията е на територията на София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас. Според неофициална информация активизирането на спецобвинението е поради изтичащия в неделя оптимално позволен от закона 8-месечен период за непрекъснато задържане на алкохолния необут. Твърди се, че пред това ще му бъдат повдигнато ново обвиняване, което да стимулира оставането на Стайков под стража.

Утре би трябвало да стане ясно дали обиските през днешния ден в пет български града са били единствено поради дейности на Миню Стайков.

Ново обвиняване за корист с евросредства би дало съображение на прокуратурата да аргументира продължение на задържането му. На няколко пъти от спецобвинението се противопоставяха на стартирането му на независимост макар появяването на Миню Стайков в правосъдната зала с инвалидна количка и заключенията на медицинските лица. Без ново събитие, каквото би било ново обвиняване, прокуратурата е длъжна по лична самодейност да промени мярката му за неотклонение, а в случай че не – по искане на отбраната на Стайков спецсъдът е задължен да го пусне.

Преди месеци от спецпрокуратурата оповестиха, че има данни, че Стайков непозволено е употребил пари по тази стратегия.

Жители на Карнобат разясняват, че офисът се занимава с изкупуването на аграрни земи. Това е единственият офис на предприемача Миню Стайков в града. Миню Стайков е в ареста от 5 септември 2018 година по обвиняване, че е водач на незаконна група за данъчни закононарушения и акцизни закононарушения.

Малко след задържането му прокурор Димитър Петров сподели, че в границите на следствието са събрани данни, че той е принуждавал деца на свои чиновници да записват компании, с които да аплайват за пари по програмата "Млад фермер ".

За подозрения за злоупотреби с пари по стратегия "Млад фермер " от прокуратата оповестиха още предишния септември. Прокурор Димитър Петров изясни, че става дума за 7 милиона лв., усвоени през компании, преднамерено регистрирани на името на децата на чиновници на алкохолния необут.

Проверката в офиса на Миню Стайков стартира в 8 часа тази заран. Петима са униформените служители на реда, които вземат участие в акцията, с тях има и представители на Специализираната прокуратура.

От Община Карнобат са обезпечили две поемни лица, които следят претърсването на помещението. Чували и торби с документи изнесоха от офиса чиновниците на полицията. В инспекцията вземат участие и трима представители на Специализираната прокуратура.

Акцията против възможни злоупотреби с европари идва в разгара на абсурда с къщите за посетители, които са обект на инспекция на прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и земеделското министерство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР