Продължава приемът на заявления- декларации за отпускане на еднократната помощ

...
Продължава приемът на заявления- декларации за отпускане на еднократната помощ
Коментари Харесай

Над 26 000 първокласници са одобрени за еднократна социална помощ

Продължава приемът на заявления- заявления за разпределяне на еднократната помощ за възпитаници, записани в първи клас за образователната 2019/2020 година, оповестяват от Агенцията за обществено подкрепяне.

Помощта е в размер на 250 лв., а заявките се одобряват след записване на детето в първи клас, само че не по-късно от 15 октомври на настоящата образователна година.

Последните данни от Агенцията за обществено подкрепяне сочат, че към 27 септември тази година са подадени 30 230 заявки - заявления, а издадените заповеди за разпределяне на помощта са 25 912 и се отнасят за 26 492 деца.

Няма издадени заповеди за разпределяне на помощта в натура, а заповедите за отвод са 1 362.

Правото на помощ имат фамилии, чиито деца са записани за пръв път в първи клас на държавни или общински учебни заведения. Друго наложително изискване е средномесечният приход на член от фамилията за предходните 12 месеца да е по-нисък или еднакъв на 450 лева

Помощта се отпуска без условия за приход за деца с трайни увреждания, сираци и деца, настанени в приемни фамилии и в фамилии на родственици и близки по реда на Закона за протекция на детето.

Заявлението за разпределяне на помощта се подава в съответната дирекция " Социално подкрепяне " по сегашен адрес на заявителя. Към него се ползва уверение за брутните приходи на фамилията за предходните 12 месеца преди подаване на заявката, както и уверение от съответното образователно заведение, че детето е записано в първи клас на държавно или общинско учебно заведение.

От тази година изплащането на еднократната помощ за възпитаници, записани в първи клас се прави на два пъти. Първоначално ще се изплаща 50% от размера на помощта след влизане в действие на заповедта за отпущането й и по-късно останалите 50% се дават при започване на втория образователен период, в случай че детето продължава да учи.

Помощта ще се възвръща от родителите, в случай че детето не постъпи в учебно заведение, в случай че това е невероятно заради здравословното му положение и също при положение, че в границите на един месец от образователната година има позволени отсъствия от 5 образователни часа, за които няма уважителни аргументи.

През предходната образователна 2018/2019 година еднократна целева помощ са получили фамилиите на 35 550 първокласника.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР