Продължава потушаването на горския пожар над родопското село Югово. През

...
Продължава потушаването на горския пожар над родопското село Югово. През
Коментари Харесай

Продължава потушаването на пожара над Югово

Продължава потушаването на горския пожар над родопското село Югово. През миналите часове огнището е локализирано от две страни и не се е разраствало. Остава да бъде овладян скатът от третата страна, където през днешния ден бяха съсредоточени напъните на екипите.

Вече пети ден огнеборци, военни, доброволци и горски чиновници се пробват да овладеят огъня. Заради насъбраната отмалялост обаче тяхната зоркост понижава и рискът става все по-голям, счита основен комисар Николай Николов. Днес той персонално огледа периметъра на пожара.

" Първата задача, която е сложена, е да запазят личния си живот и здраве, втората да пазим обитаемоте места и едвам най-после е, в случай че можем да погасим пожара, по-малко да засегне да изгорят горите. Ясно е, че до момента в който не падне щедро количество дъжд, ние ще бъдем тук ", сподели основен комисар Николов.

Военният хеликоптер „ Кугър “ остава в подготвеност да се включи в гасеното. За последните дни единствено над Югово са изпълнени 23 летателни часа и са употребявани над 250 тона вода.

" В момента авиационната техника, с която разполагаме и е налична, не ни разрешава да включим повече вертолети и екипажи да вземат участие в гасене на пожари. Това в допълнение понижава успеваемостта, с която ние оказваме помощ на наземните екипи и хората, които се борят с пожара на терен ", посочи подполковник Цветомир Гърков, шеф на поделение " Стандартизиране и оценка на летателно-техническата подготовка " в 24-а авиобаза – Крумово.

" Кугърът " беше с нас през вчерашния ден следобяд, добра помощ получихме от него, няколко ефикасни хвърляния. Надяваме се в действителност на дъжд това е нещото, което ще ни избави в последна сметка ", сподели кметът на село Нареченски бани Димитър Бакалски.

В Наречен задушливата миризма е все по-осезаема, само че за популацията заплаха няма.

За момента сложният терен и огромното задимяване не разрешават гасене от въздуха.

Репортер: Нели Ангелова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР