Продължава поставянето на ваксини на хора от домовете за възрастни

...
Продължава поставянето на ваксини на хора от домовете за възрастни
Коментари Харесай

КОВИД у нас: Продължава ваксинирането на възрастните хора от домовете

Продължава слагането на ваксини на хора от домовете за възрастни лица, оповестяват от Столичната община.

Мобилните екипи на Столичната община, включващи доктор, здравна сестра и чиновници на дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита ", през днешния ден ще слагат ваксини на всички искащи в дом " Дълголетие "

Към момента 90 индивида от домуващите и личния състав са поискали да им бъде сложена ваксина. Ваксините се дават всекидневно от СРЗИ.

На този стадий към 30 % от ползвателите на общинските обществените домове за възрастни хора са декларирали предпочитание да бъдат имунизирани против Ковид-19. Столичната община стопанисва общо 8 дома за възрастни хора.

Поетапно работата ще продължи в идващите дни и в домовете в " Горна баня ", " Княжево ", " Банкя ", Дом за пълнолетни лица със сетивни увреждания и Дом за пълнолетни лица с умствена назадничавост с. Подгумер, оповестяват от общината.

Реалистично е от края на февруари да стартираме с четвърта фаза на имунизирането,  стана ясно от думите за здравния министър проф. Костадин Ангелов по време на брифинга на Оперативния щаб. 

В момента единствено три области са в алената зона по заболеваемост от COVID-19. Това са Враца, Кюстендил и Плевен . В оранжевата зона са 19 области. За пръв път 6 области – Велико Търново, Габрово, Монтана, Смолян Разград и Търговище, са в групата с жълт цвят.

Здравните управляващи още веднъж регистрираха позитивни данни от разпространяването на COVID-19.  Най-ниска е заболеваемостта в Търговище, най-висока - в Кюстендил . Най-високо претовареност на леглата се следи в София, Шумен и Добрич. „ Ситуацията досега ни дава убеденост, че ограниченията са дали резултат и вървим по верния път ”, съобщи проф. Ангелов, представен от Нова телевизия.

Картата на Европа е цялата в алено с няколко изключения Това са България, Гърция, Норвегия, Финландия и Исландия , която не е член на Европейски Съюз, само че влиза в статистиката. За интервала от последните две седмици заболеваемостта е 125 на 100 хиляди. Това ни подрежда на 27 място в Европейски Съюз и 6-о на Балканите. Смъртността е 11,5 на 100 хиляди, което ни подрежда на 11-то място в Европейски Съюз ”, изясни доцент Ангел Кунчев.

Умело ръководим пандемията и реализираме добър резултат, макар допустимите и не толкоз строги ограничения в Европейски Съюз ”, съобщи още здравният министър.  „ Хората си желаят живота назад. Ние не по-малко от тях си желаеме живота назад. Но би трябвало да си върнем живота здрави ”, разяснява проф. Ангелов.

Целта на ограниченията е да спасят животи . Разбирам терзанията на туристическия отрасъл ”, сподели още Ангелов. Той изясни, че българите, които се прибират, ще бъдат поставяни под карантина или ще им се прави антигенен тест. Карантината ще се вдигне при негативен PCR или антигенен тест. 

Не се планува хората, които ще гласоподават, да се имунизират предпочитано , сподели още доцент Ангел Кунчев. Според него това не е активност, която носи нараснал риск от болест. Стремежът ще бъде да се обезпечат ваксини за членовете на Секционните изборни комисии. С преимущество ще са тези, които ще обслужват мобилните урни, тъй като в тях ще гласоподават инфектирани, или със подозрения за болест хора, заяви " Дневник ".

Данните от последното денонощие

598 са новите случаи на ковид у нас през последното денонощие,  сочат данните на Единния информативен портал. Направени са 13 279 теста, което значи, че позитивните проби са към 4%.

През последните 24 часа са умряли 28 души, а 627 са излекуваните . В болница  са 2865 пациенти, от които 256 – в интензивни отделения. Най-много са новите случаи в София-град - 150. Следват Пловдив с 50 и Бургас - 42.

Ваксинирани са 3795 души, с което общият брой на осъществените имунизации доближи 32 917 . Общият брой на имунизираните лица най-малко с една доза доближи 25 245 души, от които 7672 са имунизираните с две дози.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР