Продължава посещението на премиера Бойко Борисов в Македония. Днес в

...
Продължава посещението на премиера Бойко Борисов в Македония. Днес в
Коментари Харесай

Честваме с Македония Илинденско-Преображенското въстание в Скопие

Продължава визитата на премиера Бойко Борисов в Македония. Днес в Скопие, в двора на църквата свети Спас Бойко Борисов и Зоран Заев ще поднесат цветя на паметника на Гоце Делчев. След години разногласия и политически различия през днешния ден българският и македонският министър председател ще вземат участие в общо честване на Илинденско-Преображенското въстание.

Вчера сред България и Македония, при изключителни ограничения за сигурност беше подписан исторически контракт, в който двете страни заявиха желанията си да поддържат добросъседски връзки, да нямат териториални искания една към друга и да не се бъркат във вътрешната си политика.

Със специфичен текст в Договора за добросъседство е планувано основаването на Специална комисия, на паритетен принцип, която да пояснява противоречивите въпроси от общата ни история. Два значими меморандума бяха подписани още - за създаване на газова връзка сред двете страни и построяването на железопътна линия сред България и Македония.

В изявленията си министър председателите и на България, и на Република Македония акцентират, че договорът изпраща ясно обръщение към света и Брюксел от Балканите. Фактът, че той е подписан без медиатори изпраща явен сигнал по какъв начин наподобяват Балканите в този момент - години, откакто бяха разкъсвани от войни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР